Ultima actualizare: azi, 11:21

Prefectura Satu Mare
Locale

Deșeuri periculoase în laboratoarele școlilor. Prefectura Satu Mare demarează o verificare de amploare

O echipă mixtă de lucru de pe lângă Prefectura Satu Mare va efectua controale în judeţ pentru verificare modului în care sunt depozitate şi neutralizate deşeurile toxice şi periculoase. O situaţie mai deosebită se înregistrează la şcoli, unde sunt sute de kg de deşeuri periculoase rămase în laboratoarele de chimie.

Prefectul Eugeniu Avram a dat citire astăzi, în şedinţa Colegiului Prefectural, a ordinului de constituire a comisiei de lucru pentru verificarea şi gestionarea la nivel de judeţ a deşeurilor periculoase. Din această comisie fac parte reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Gărzii de Mediu, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţiei pentru Protecţia Mediului.

În atenția comisiei sunt toate unitățile care produc deșeuri, fie sanitare, animale sau de alt gen, ce intră în categoria deșeurilor toxice sau periculoase. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Elisabeta Bekessy, a atras atenţia că la Colegiul Naţional Kolcsey Ferenc au fost descoperite 450 de kg de deşeuri periculoase, rămase în vechile laboratoare. Au fost inventariate 400 de kg de reactivi şi 50 de kg de substanţă despre care nu se știe ce compoziție are.

Deşeurile au fost adunate în laboratoare în ultimii 20 de ani iar acum singura soluţie este incinerarea acestora, susține Bekessy.

Potrivit acesteia, conducerea liceului a luat legătura cu o firmă specializată care a făcut o ofertă de 35.000 de lei pentru neutralizarea deşeurilor, însă unitatea nu dispune de o asemenea sumă. Prefectul a declarat că vor fi făcute controale şi la celelalte şcoli urmând să fie propuse şi soluţii. Tot în cadrul şedinţei, inspectorul şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale, Claudiu Mondici, a prezentat stadiul pregătirii şcolilor pentru anul 2012-2014. Din cele 134 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, 132 au autorizaţii de funcţionare, iar celelalte două au primit avize de funcţionare deoarece sunt în renovare. Acesta a precizat că toate sălile de clasă au fost igienizate şi sunt pregătite de începerea anului şcolar.

Colegiul Prefectural

Prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, a adus în atenţia conducerii Inspectoratului Şcolar o propunere a reprezentanţilor Consulatului Germaniei privind introducerea limbii germane ca disciplină în colegiile tehnice din judeţ, spunând că astfel în viitor se pot atrage investitori nemţi.

Inspectoratul Şcolar se confruntă cu o lipsă a profesorilor de germană, însă n-ar fi exclus ca reprezentanţii Consulatului Germaniei să obţină finanţare pentru plata profesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.