Ultima actualizare: ieri, 21:48

Externe

Cesaria Evora, “diva desculţă”, a murit

Celebra cântăreaţă Cesaria Evora a încetat din viaţă în oraşul natal din insula Capului Verde. Artista, care avea 70 de ani, era internată de vineri în spital, din cauza unei insuficienţe respiratorii şi unui edem pulmonar. “Opresc totul. Nu mai am forţă, nu mai am energie. Vreau să le spuneţi fanilor: scuzaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc”, declara artista în luna septembrie, la retragere. În octombrie, trebuia să cânte la Bucureşti. 

Cesaria Evora s-a născut în insula Sao Vincente a arhipelagului Capul Verde, pe 27 august 1941. În tinereţe, cu ajutorul iubitului său, care era cântăreţ, ajunge să cânte la radioul local, apoi în hoteluri şi localuri din insulă. Aici ajunge să fie cunoscută, însă notorietatea sa nu depăşeşte graniţele ţării.

În 1988, la 47 de ani, înregistrează primul său album, la Paris, La Diva Aux Pieds Nus (Diva Desculţă). 

Cesaria Evora cânta morna, care este un amestec de blues şi fado portughez. Vocea sa, cu adânci note nostalgice, puternică şi oarecum aspră, reflecta foarte bine spiritul muzicii fado şi istoria Insulelor Capului Verde, un loc în care multă vreme comerţul cu sclavi a fost în floare. 

În urmă cu două luni, Cesaria Evora ar fi trebuit să-şi întâlnească fanii din România, însă artista a anulat toate turneele şi a anunţat că se retrage din viaţa muzicală. 

În luna septembrie, echipa managerială a Cesariei Evora a anunţat retragerea cântăreţei din viaţa muzicală şi anularea tututror concertelor. Bolnavă, Cesaria Evora alesese să se întoarcă acasă, în Insulele Capului Verde.

Opresc totul. Nu mai am forţă, nu mai am energie. Vreau să le spuneţi fanilor: scuzaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc. Regret enorm că trebuie să lipsesc din cauza bolii, aş fi vrut să le mai ofer bucurii celor care m-au urmărit atâta timp “, a declarat Cesaria Evora pentru Le Monde. 

Cu sufletul sfâşiat şi cu lacrimi în ochi, Jose da Silva, managerul care a făcut-o cunoscută în lume pe Cesaria Evora a anunţat, în luna septembrie, sfârşitul unei cariere exemplare de 22 de ani. Comunicatul de presă a sunat astfel: “Cesaria a decis de comun acord cu producătorul şi managerul său, Jose da Silva, să pună capăt definitiv carierei sale, renunţând la viaţa itinerantă care a dus-o în patru colţuri ale lumii de la începutul carierei pe scena internaţională, în 1991“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.