Ultima actualizare: azi, 16:47

Externe

Ultima lovitură a WikiLeaks: Dosarele cyber-spionajului

Organizaţia WikiLeaks se întoarce în atenţia publică cu un nou set de informaţii, de data aceasta despre companiile care vând guvernelor, inclusiv dictaturilor, tehnică pentru spionarea cetăţenilor. “Aveţi un iPhone, un BlackBerry, folosiţi Gmail?”. “Ei bine, aţi fost traşi pe sfoară!”, a avertizat fondatorul WikiLeaks, Julian Assange. 

WikiLeaks a dat azi publicităţii o serie de documente grupate în dosarul “Spyfiles”, care arată cum îşi spionează guvernele cetăţenii, mulţumită tehnologiilor furnizate de firme specializate. 

Fondatorul organizaţiei WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat publicarea a sute de documente provenind de la 160 de companii din 25 de ţări, specializate în supravegherea şi interceptarea telecomunicaţiilor. O parte importantă a acestor documente a fost deja publicată de Wall Street Journal. 

Tehnologiile cu pricina permit guvernelor să supravegheze persoanele prin telefoanele mobile, conturile de e-mail şi urmele lăsate pe Internet, notează Mediafax. 

Documentele publicate joi de WikiLeaks includ manuale de supraveghere vândute în trecut regimurilor autoritare din lumea arabă cum ar fi Siria, Libia, Tunisia şi Egipt. 

Potrivit lui Julian Assange, industria de supraveghere şi interceptare a comunicaţiilor a trecut de la un cerc restrâns de clienţi din domeniul serviciilor de informaţii, cum ar fi agenţiile de informaţii americane sau britanice, la o reţea mondială. 

Companiile care se ocupă cu supravegherea cetăţenilor pot folosi telefoanele inteligente, iPhone-urile, spre exemplu, pentru a face fotografii fără ca deţinătorul aparatului să ştie, au avertizat reprezentanţii Biroului de Jurnalism de Investigaţie, implicaţi în publicarea Spyfiles. 

Mai mult, aceleaşi companii vând produse care permit modificarea mesajelor pe care utilizatorii le trimit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.