Ultima actualizare: ieri, 21:44

Expozitie bancnote Banii Vorbesc
Locale

Banii vorbesc: 580 de bancnote din 112 ţări, expuse la Muzeul Judeţean

Expozitie bancnote Banii Vorbesc

expozitie bancnote Sorin Epuran

Muzeul Judeţean Satu Mare organizează vernisajul unei expoziţii inedite “Banii vorbesc”, care va etala un număr de 580 de bancnote din 112 ţări ale lumii, care va avea loc miercuri, 30 ianuarie, dela ora 13:00.

Coleţionarul sătmărean Sorin Epuran, proprietarul acestei impresionante colecţii, va face o expunere de iniţiere în notafilie – denumirea sub care este cunoscută colecţionarea banilor de hârtie. Se va vorbi despre istoria bancnotelor, despre curiozităţile şi ciudăţeniile acestor bani de la apariţia lor până în prezent.

Colecţia notafilului sătmărean (notafilia este colecţionarea de bancnote) Sorin Epuran conţine peste 1000 de bancnote emise de 112 ţări de pe mapamond. În această expoziţie se află doar jumătate dintre ele, aproape 600 de exemplare. “Am considerat că poate să fie interesant pentru public şi am încercat etalarea acestora pe câteva tematici ţinând cont în primul rând de criteriul geografic. În grupul bancnotelor din ţările europene pot fi admirate cele vechi şi noi emise de diverse autorităţi din România. Acestea sunt expuse în două vitrine. Alte vitrine conţin banii ţărilor din vestul european dar şi pe cele ale ţărilor din fostul lagăr socialist. Banii Rusiei ţariste şi sovietice îşi au vitrina lor. La fel şi cei ai imperiului austro-ungar. Urmează expoziţia bancnotelor de pe continetele american, african şi asiatic. O vitrină este destinată banilor emişi de ocupanţi în zonele de ocupaţie armată iar alta expune bancnote emise de celebri dictatori din toată lumea.

Credem că iniţierea în notafilie poate să aibă un rol educativ excepţional. Veţi vedea că bancnotele au rolul de a incita pentru că ele te obligă la o călătorie imaginară în geografia şi istoria universală. Ele îţi dezvăluie imagini reprezentative, unele mai elaborate şi mai spectaculoase decât cele oferite de mărcile poştale, imagini ale personalităţilor şi imaginile unor obiective excepţionale”.

Sorin Epuran colecţioneaza bancnote din 1990. Dacă aveţi timpul şi ocazia să staţi de vorbă cu dânsul în faţa clasoarelor cu bancnote, vă garantăm multe ore de fascinantă călătorie de-a lungul timpului în lumea largă a banilor de hărtie a ţărilor de pe tot globul pământesc. Aceşti bani au, pe lângă valoarea lor de piaţă, o valoare simbolică, valoare care este mult, mult mai bine scoasă în evidenţă atunci când ai ocazia să ai acces la o expoziţie atât de cuprinzătoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.