Ultima actualizare: azi, 11:07

Unicarm
Locale

Vasile Lucuț, singurul sătmărean prezent în Top 300 Capital

 

Unicarm

Vasile Lucut

Omul de afaceri Vasile Lucuț este singurul sătmărean prezent între cei mai bogați 300 de români, potrivit Top 300 Capital, ediția 2012.

Sătmăreanul Vasile Lucuț are 56 de ani şi o avere de 70-72 milioane euro, conform topului Capital. Acesta deţine compania Unicarm, cel mai mare producător alimentar din Satu Mare, dar şi unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniu pe piaţa naţională, cu un portofoliu de produse foarte diversificat, plecând de la carne, mezeluri, conserve, articole de panificaţie, patiserie, până la cofetărie, lactate şi îngheţată. Conform topului Capital, afacerile cu carne au fost mai rentabile anul trecut, cel puțin în cazul producătorului Unicarm, care a obținut un profit de 3,2 milioane de euro, de circa opt ori mai mare ca în 2010. Cifra de afaceri a înregistrat o creștere de 25%, de la 120, la circa 150 de milioane de euro. La începutul lui 2012, cererea de produse lactate a scăzut, obligând astfel compania să opereze restructurări, fiind disponibilizați 60 de muncitori. Analiştii de la Capital amintesc şi faptul că Lucuț a intrat anul acesta în vizorul DNA, fiind acuzat că ar fi dat mităprimarului municipiului Beiuș, sub forma unor sponsorizări, în valoare de 59.000 de lei. Firma Unicarm a fost înfiinţată în 1994, iar producţia de carne a început trei ani mai târziu. Activitatea s-a diversificat în timp ajungându-se la peste 200 de produse şi 50 sortimente de carne. În portofoliul lui Vasile Lucuţ se află şi un restaurant, Crenguţa din Satu Mare. Numele este dat după cel al primei sale firme, Trans Crenguţa, pe care a înregistrat-o la Registrul Comerţului în 1990, fiind al 26-lea întreprinzător din judeţ. Pe atunci, cu un camion şi o remorcă, Lucuţ transporta pălincă din Satu Mare, în Capitală. Numele firmei vine tocmai de la pălinca de prune.

Unicarm

Vasile Lucut

Cei mai bogaţi români

Averile celor mai bogaţi 300 de români însumează 26,5 miliarde de euro. Pentru al doilea an consecutiv, Frank Timiş este cel mai bogat român, cu o avere estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro. Business: industria extractivă.

Pe locul al doilea se află patronul de la Interagro, Ioan Niculae, cu 1,7 miliarde de euro. Business: industria chimică, agricultură, comerț exterior.

Locul 3 – Ion Țiriac. Avere: 850 – 900 milioane de euro. Business: auto, imobiliare, banking, asigurări. Companii: Țiriac Auto, UniCredit Țiriac Bank, Allianz-Țiriac, Metro Cash&Carry. Locul 4 – Dinu Patriciu, cu o avere de 850 de milioane de euro. Business: imobiliare, banking, exploatări.

Locul 5 – Familia Adamescu. Avere: 800 – 850 milioane de euro. Business: centre comerciale, asigurări, mass-media. Companii: Astra Asigurări, Unirea Shopping Center.

 

 

Un comentariu

  1. enescu Răspunde

    Unde au disparut ceilalti???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.