Ultima actualizare: azi, 11:56

pilula estrogen
Totul despre sex

Cum salvează estrogenul vieţi?

Protejand femeile de boala care le omoara mai mult decat orice alta boala cunoscuta in medicina moderna. 

pilula estrogen

pilula estrogen

Jumatate din femeile care mor in America, mor din cauza apoplexiei sau a atacului de cord. S-a dovedit treptat ca terapia cu hormoni de inlocuire, atent prescrisa, reduce riscul infarctului la femei cu 50%! Si o femeie care ia hormoni estrogenici isi reduce riscul de apoplexie cu aproape 70%! Nu este o gresala de tipar. Femeile care iau estrogeni la menopauza isi reduc riscul mortii – din cauza bolilor care omoara mai multe femei decat orice altceva – cu peste 50%.

Acesti hormoni nu provoaca oare cancer?

Nu exista nicio dovada sigura ca estrogenul provoaca cancer. Cercetatorii au fost interesati de asta ani intregi si au facut mii de experimente atente. Ceea ce au descoperit este fascinant. E posibil ca femeile care iau estrogen in timpul menopauzei sa aiba sanse putin mai mari de a face cancer la san. Cercetatorii nu pot cadea de accord care este riscul. Unele studii spun ca nu este niciun risc serios de cancer la san provocat de estrogen, altii ridica riscul la 20%.

Dar acest lucru trebuie cantarit atent fata de riscul de a nu lua estrogen. Femeia care nu ia estrogen si-a dublat riscul de atac de cord si aproape si-a impatrit riscul de apoplexie. In plus, sanii nu sunt tocmai organe secrete. Si in afara, medicul ii poate examina si mamografia poate fi facuta oricand e nevoie. Orice nereguli ar trebui sa poata fi identificate prompt.

In acelasi timp, o analiza atenta a cifrelor spune mult. Anual, cam 233.000 de americance mor de boli de inima si 65.000 mor de fractura de bazin (problema pe care estrogenul o poate preveni), in comparatie cu 43.000 care mor de cancer la san. Asta inseamna ca o femeie la menopauza are un risc de 700% mai mare de a muri de bolile pe care pe care le previne estrogenul decat de a muri din cauza celor care le-ar putea provoca estrogenul. Nu ar trebui sa fie greu sa te hotarasti.

            Mai exista si o posibilitate teoretica ca estrogenul singur sa creasca sansele de dezvoltare a cancerului mucoasei uterine – “endometrium”. Dar daca estrogenul este combinat cu o mica doza de progesteron, celalalt hormon ovarian, riscul poate fi eliminat.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!

Dr. Sorin Nichita

[email protected]

 

Un comentariu

  1. Magdalena.germania Răspunde

    Un articol foarte bun., nu pentru inculti si rautaciosi de care este plin Satu-Mare , ma bucur ca mai aveti oameni valorosi., dar trebuie sa ii respectati ceea ce nu se prea intampla in Satu -Mare., din Pacate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.