Ultima actualizare: azi, 12:11

Locale

Peste 5.000 de copii din judeţ au părinţii plecaţi în străinătate

aurelia havrincea, adrian stef, sanziana cristea, cjrae (03)Peste 5.000 de copii din judeţul Satu Mare au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, arată un studiu al Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) prezentat astăzi cu ocazia bilanţului instituţiei pe anul trecut.

Potrivit datelor furnizate de către directorul CJRAE Satu Mare, Sânziana Cristea, 5.108 copii din judeţ au unul sau mai mulţi părinţi plecaţi la muncă peste hotare. Dintre aceştia, 1.480 au ambii părinţi plecaţi la muncă şi se află în grija bunicilor sau a unor rude. Cei mai mulţi, 1.500, sunt din municipiul Satu Mare, iar în mediul rural situaţia cea mai dificilă este întâlnită în comunele din zona Oaşului. Cei mai mulţi copii sunt din comuna Turţ – 302, Călineşti Oaş – 198, Gherţa Mică – 166, Tarna Mare – 111.

Prezent la bilanț, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a solicitat CJRAE să efectueze un studiu mai amănunţit, cu fiecare elev în parte, şi să se identifice cazurile mai speciale, pentru a se evita unele tragedii cauzate de lipsa de afecţiune.

“Aceşti copii sunt singuri, cu unchi, mătuși, dar pentru a evita situaţiile nefericite, cum au fost acele sinucideri nefericite în rândul acestor copii care au cea mai mare nevoie de părinţi, am putea să facem şi o evaluare psihosomatică şi unde vedem o problemă de echilibru emoţional să anunţăm părinţii, să încercăm să determinăm o reîntregire a familiilor”, a declarat Ştef.

Directorul CJRAE a mai subliniat faptul că la nivel de județ ar mai fi nevoie de 4 logopezi pe lângă cei 6 existenți, fiind probleme în zonele Oaș și Carei.

 

harta copii cu parinti in strainatate

8 comentarii

  1. copil mic Răspunde

    gest frumos – dar parintii sigur nu din nepasare si-au lasat acasa copii ci din nevoie! Dati-le locuri de munca si un nivel de trai modest – nu evaluari psihometrice!

  2. Lia Răspunde

    Ce cauta zootehnista PSD Ardelean Eugenia in functia de director-adjunct la Protectia Copilului?

    • EUGENIA Răspunde

      EUGENIA ARDELEAN A FACUT SI FACE FOARTE MULTE ACTE D AE CARITARE PENTRU MAME SI COPIII CU PROBLEME

  3. EUGENIA Răspunde

    AM FACUT FOARTE MULTE ACTE DE CARITATE PENTRU MAME CU PROBLEME SOCIALE LA FEL SI PENTRU COPII TE ROG SA TE DOCUMENTEZI SI AM SI UN MASTER IN ADMINISTRATIE SI UNUL EDUCATIONAL TE ROG SA APRECIEZ OMUL DUPA FAPTE

  4. EUGENIA Răspunde

    AM FACUT FOARTE MULTE PENTRU MAME CU PROBLEME SOCIALE LA FEL SI PENTRU COPIII IAR LA STUDI AM FACUT UN MASTER IN ADMINISTRATIE SI UNUL EDUCATIE ASA CA TE ROG SA TE DOCUMENTEZI INAINTE SA VORBESTI

  5. Rodica Darie Răspunde

    Constat zilnic la Colegiul economic Gheorghe Dragos chiar sunt clase unde majoritatea elevilor fac naveta si, se afla in situatia ca unul sau ambii parinti sa fie plecati in strainatate la munca. Afecteaza enorm dezvoltarea armonioasa morala si spirituala a copiilor ! Si, nu intotdeauna BANUL compenseaza totul!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.