Ultima actualizare: azi, 13:59

detinuti cu caini
Locale

Trei deținuți din Penitenciarul Satu Mare, incluși în programul național de terapie asistată de animale

Primul proiect naţional de terapie a deţinuților asistată de animale debutează în luna februarie 2013 în România. 

detinuti cu caini

Terapie cu caini

Prin proiectul « Un câine educat, un prieten minunat », Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Angel Dog (Satu Mare), Dogtown (Bucureşti) şi Ringstar Club Dresaj (Bucureşti), cu validare ştiinţifică asigurată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educatiei din cadrul Universităţii Babes Bolyai (Cluj-Napoca) vor sprijini echilibrarea şi dezvoltarea personală a persoanelor private de libertate cu ajutorul terapiei asistate de animale.

“În prima etapă a programului, 6 persoane private de libertate din Bucureşti şi Satu Mare vor învăţa să dezvolte comportamente pozitive lucrând cu animale. Iniţiativa acestui proiect face parte din politica generala de reintegrare socială derulata de Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România”, declară Directorul general adjunct ANP, dl. Comisar şef de penitenciare Cătălin Claudiu BEJAN, precizând că “după încheierea cu succes a acestei prime etape-pilot, luam în considerare extinderea programului şi derularea lui în mod constant la nivel naţional”.

Aplicată pe scară largă în Occident, acest tip de terapie neconvenţională şi-a dovedit eficienţa în cazul persoanelor cu probleme de comunicare, inclusiv în corectarea comportamentului delicvenţilor.

“Vom utiliza în acest proiect chestionare validate ştiinţific pentru a măsura efectele interacţiunii cu câinii asupra: atitudinilor prosociale faţă de oameni şi animale (empatie, tendinţa de a-i ajuta pe ceilalţi, abilitatea de a ierta), stima de sine şi abilităţi emoţionale precum capacitatea de procesare şi exprimare a emoţiilor. Nu în ultimul rând, vom investiga impactul acestor interacţiuni cu animalele asupra nivelului de satisfacţie (mulţumire) cu viaţa, considerată o variabilă moderatoare pentru multe aspecte ale vieţii sociale umane” precizează Conferenţiar univ. dr. ALINA RUSU, Profesor Asociat al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinte Sociale din cadrul Universităţii Babes-Bolyai Cluj-Napoca.

Desfăşurarea proiectului

Proiectul demarează în februarie 2013, când primul grup de 6 persoane private de libertate va intra în programul de terapie. Dintre aceştia, 3 provin din penitenciarul Jilava din Bucureşti şi vor beneficia de antrenamente la Clubul de Dresaj Canin RINGSTAR, în timp ce alte 3 persoane provin din penitenciarul Satu Mare şi vor susţine antrenamentele la nivel local, cu ajutorul asociaţiei ANGEL DOG.

 “In 20 de ani de practica a dresajului canin am vazut mereu cum câinii pot schimba vieţi. Am cunoscut oameni în vârstă, cu probleme medicale grave, care şi-au îmbunătăţit semnificativ starea de sănătate după ce au adoptat un câine; am intalnit copii introvertiţi, timizi, care şi-au schimbat vizibil comportamentul, devenind mai sociabili, mai încrezători în propriile forţe. Cu siguranţă, pentru deţinuţii cu care lucrăm în acest proiect este o şansă importantă de a privi lumea diferit, de a face o schimbare în bine si pe termen lung pentru viaţa lor” consideră Robert CARAMAN, general manager Ringstar Club.

De două ori pe săptămână, timp de 3 ore, deţinuţii selectaţi vor învăţa să lucreze în mod profesionist cu câini, astfel încât la finalul celor 2 luni de antrenament să poată participa la susţinerea examenului de atestare în meseria de asistent dresor.

În urma parcurgerii programului, câinii proveniţi din adăposturile publice şi reabilitaţi cu ajutorul deţinuţilor, vor fi oferiţi spre adopţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.