Ultima actualizare: azi, 15:02

Locale

Un sătmărean are nevoie de salariul pe 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament

locUn sătmărean ar reuși să își cumpere din salariu un apartament în circa 10,2 ani, potrivit unei analize publicate de  capital.ro, cu privire la gradul de accesabilitate a apartamentelor din România.

Satu Mare se înscrie într-un grad crescut de accesabilitate, în ceea ce privește achiziționarea unui apartament, aflându-se printre primele municipii la acest capitol. Oraşele cu cele mai accesibile locuinţe raportat la salariile din judeţ sunt Reşița, Alba Iulia, Piteşti, urmate de Bistrița și Satu Mare.

Aici, preţul apartamentelor raportat la venituri este cel mai mic, dar există  un inconvenient major. Dacă un angajat ar vrea să-şi păstreze flexibilitatea, ar face o mare greşeală. El ar rămâne blocat, întrucât în aceste oraşe raportul dintre preţul pe mp şi salariu se situează sub 2, nivel de la care apare lipsa apetitului de tranzacţionare sau, cu alte cuvinte, cererea de pe aceste pieţe este mult mai mică decât oferta. Practic, valorile mici ale indicelui de accesibilitate se traduc printr-un nivel scăzut de încredere, lipsă de atractivitate investiţională şi stagnare economică.

Gradul de accesibilitate al locuinţelor din România s-a îmbunătăţit în ultimii ani de criză, dar există oraşe care, deşi indică un acces facil la achiziţie, denotă pieţe blocate, potrivit capital.ro.

La nivel de Satu Mare prețul mediu exprimat în euro/mp util este de 525, iar prețul mediu al unui apartament de 60 mp se ridică la 31.500 de euro. Salariul mediu net lunar pe județ este de 257 de euro, raportat la acest indice un sătmărean poate să cumpere într-un an o suprafață de 5,9 mp. De asemenea, prețul mp raportat la salariu este 2, ceea ce înseamnă că un angajat are nevoie de două salarii pentru a cumpăra 1 mp util.

Potrivit datelor analizate, un sătmărean ar reuși să își cumpere un apartament din salariu, în 10,2 ani. Prețurile luate în calcul sunt valori medii de tranzacționare pentru apartamente vechi decomandate, la etaje intermediare și având finisaje medii.

 

RTEmagicC_accesibilitate.bmp

 legenda

2 comentarii

  1. culio Răspunde

    deci atunci, timp de 10 ani: satmareanul nu mananca,- nu plateste facturi, -nu se intretine etc. etc.
    “Salariul mediu net lunar pe județ este de 257 de euro”-DREAM ON ,DREAM ON,

  2. drDre Răspunde

    Corect Culio
    Astia traiesc in alta Romanie nu in cea in care traim noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.