Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

Activitățile de igienizare continuă in parcurile sătmărene

gradina romei4Ca urmare a dispoziției primarului municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica, in ultimele săptămâni ale lunii mai se derulează activitățile de igienizare în Grădina Romei și în zonele adiacente. 

Despre demersurile in acest proiect, inițiat și coordonat de viceprimarul municipiului dr. Radu Roca și de consilierul local Butka Gergely, vă informăm următoarele: 

  • un rezultat important al activităților de alungare a ciorilor este că în Parcul Eroilor Revoluției din fața spitalului vechi, s-au alungat coloniile de ciori.
    Astfel, s-a diminuat semnificativ disconfortul sonor, parcul este curat iar cetățenii pot petrece timpul liber în siguranță și liniște. Pe această temă, consilierul local Butka a declarat: “este un rezultat important, vom monitoriza parcul in continuare dar cu alungarea nu ne vom opri, continuăm în Grădina Romei până la sfârșitul sezonului, în toamnă și în primăvara anului următor până când ajungem la scopul propus”
  • în Grădina Romei s-a continuat activitatea de igienizare cu ajutorul echipajelor ISU și a serviciului SVSU a Municipiului, aleile principale au fost curățate cu jeturi de apă la înaltă presiune. Tot în cadrul acestei acțiuni s-a curățat și trenul “Juji” precum și scaunele trenulețului mic, cu care copiii vor putea călători în condiții de igienă maximă. 
  • elementele terenului de joacă au fost igienizate din nou cu soluție specială care îndepărtează depunerile organice şi care nu dăunează sănătății copiilor și mediului.

Pentru săptămâna viitoare sunt programate următoarele acțiuni: 

  • schimbarea nisipului și a diferitelor sorturi de pe terenul de joacă, pentru a oferi condiții de igienă corespunzătoare copiilor 
  • inventarierea și înlocuirea corpurilor de iluminat defecte din perimetrul acestui parc pe o suprafața de 3 hectare. 

La următoarea şedință a Consiliului Local se va pune în dezbatere noul regulament de ordine al parcului, despre care viceprimarul Radu Roca a declarat: “dorim să oferim cetățenilor condiții decente și de maximă siguranță pentru a petrece timpul liber în acest parc deosebit. Noul regulamentul nou va conține şi reglementări cu privire la plimbarea animalelor de companie, accesul bicicliștilor și cel mai important, se va implementa un post fix al Poliției Locale în Grădina Romei“.

Despre dezbaterile pe această temă, precum și despre forma finală a regulamentului vă vom relata săptămâna viitoare. 

Sursa: Primăria Satu Mare

 

11 comentarii

  1. satmarean Răspunde

    Sa vad eu cand o sa fie amendat un cetatean care nu a adunat dupa cainele sau…

  2. Maria Răspunde

    Felicitari, domnule primar!

  3. George N. Răspunde

    Il voi felicita si eu pe domnul primar daca voi vedea toate trotuarele refacute in Carpati, pe toate strazile, nu numai in fata! Sa nu uite ca acestea toate erau programate anul trecut.

  4. Maria Barraccu Răspunde

    Sa ne explice domnul Butka pe ce a cheltuit Primaria 8000 de lei ca Gradina Romei este plina de ciori ! Plus ca pe langa zgomotul ciorilor acum trebuie sa suportam si cel al aparatelor de alungat ciori.

    • Gergo Butka Răspunde

      Buna ziua, un scurt rezumat: aparatele am testat inainte de a le achizitiona, avem dovezi video despre efect, s-au dovedit eficiente in septembrie.

      In acest an, după ce le-am pus în funcțiune, cea din piața Eroilor Revoluției a avut un efect mai rapid, iar cel din Grădina Romei incă nu. Acum am adus un nou set de sunete de speriere pt testare, au fost mai eficiente decât cele actuale. In urmatoarele zile transcriem in memoria aparatului (cca 85 de euro, suportat de mine)

      Motivele pentru care cea din Gr Romei nu a dat incă efectul asteptat:
      -in acest proiect avem mai mulți ani întârziere, spun ornitologii specialiști.
      -in total, sunt cca 770 de cuiburi de ciori în parc, asta înseamnă o populație de cca 1200 de păsări, care de ani de zile sunt obișnuiți cu locație
      -până când ei găsesc mâncare pe aleele parcului (pufuleți, etc) sau în locația identificată de noi, lângă gara CFR (unde se schimbă vagoanele cu cereale) și în groapa de gunoi, sunt șanse slabe să le putem alunga.
      -după acțiunile noastre, s-a redus semnificativ numărul cuiburilor, iar pentru o perioadă am și oprit avertizorul sonor.

      Cum am și spus, vom continua acțiunile până când vom atinge scopul propus. Insă vă rog să fiți la fel de critici și cu celelalte acțiuni derulate în Municipiul Satu Mare 🙂

      • satmarean Răspunde

        Eu sunt foarte curios unde anume se vor “reloca” cele 1200 de pasari. Aveti idee?

        • Gergo Butka Răspunde

          Distrugerea sistematica si repetata a cuiburilor, precum si alarma sonora le va determina pe membri coloniei să trimită câțiva “fruntasi” in mai multe direcții pt a găsi un alt loc care sa corespunda nevoilor comunității de ciori (de ex groapa de gunoi de la Doba). Deja s-a scăzut numărul lor deci o parte a găsit locatie mai buna, din păcate nu le-am putut aplica emitător de GPS cum fac ornitologii. Scopul nostru este sa substituim instinctul si obiceiul lor ca grădina Romei este o locatie sigura intr-o perceptie de posibil pericol, de o locatie incomodă. Pe adresa mea de email va stau la dispoziție si cu alte detalii privind instinctul de habituare, sau alte detalii despre aceste specii …

          • satmarean

            Ma tem sa nu fie in pericol Bercu Rosu (sau cum i-o fi zicand corect), strandul si malurile Somesului… Deocamdata e cert ca niste familii si-au gasit un loc bun in copacii din curtea Episcopiei Romano-Catolice, zona dinspre str Gh. Doja. Poate studiati problema

          • Gergo Butka

            Nici eu, nici ornitologii nu pot “previziona” unde vor merge, insă știm 2 lucruri clare despre alegerea habitaclului ciorilor, motive pentru care au ales Grădina Romei si parcul de la Spitalul Vechi:
            -se simt in siguranță in coronamentul inalt si inchis ale copacilor, in Bercu Rosu nu prea vor gasi
            -să fie mâncare cât mai accesibilă: mizerie lângă cosurile de gunoi, de exemplu.

            Un lucru este insă sigur: vom lucra in continuare, regulamentar pe mentinerea igienei si a curățeniei, vă vom ține la curent!

  5. Gigel Răspunde

    Pe cind igienizati Centru Nou? De cind in unele institutii se practica destabalarea, cam pute,trebuie igienizat!

  6. Andrei.S Răspunde

    Domnule Butka va felicit pentru activitatea Dvs si pentru raspunsurile date pe acest portal. Mult succes va doresc! Andrei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.