Ultima actualizare: azi, 10:44

Dantu la Sura, Soconzel
Locale

Danțu` la șură, la Soconzel

Dantu la Sura, SoconzelLuni, a doua zi de Paști, la Soconzel a avut loc tradiționala manifestare folclorică Danțu’ la șură.

Acest obicei a fost reînviat în urmă cu 4 ani, pe vremuri fiind organizat în toate satele codrului, în a doua zi de Paști. La casa unui gospodar se organiza un danţ la care era invitată întreaga suflare a satului.

Obiceiul se mai păstrează doar la Soconzel şi este foarte apreciat de săteni, în special de cei care-şi aduc aminte de vremurile tinereţii. După ce încing câteva danţuri sunt cinstiţi cu pălincă, bucate tradiţionale, vin şi cozonaci.
Gospodarul în grija căruia cade organizarea danţului trebuie să se bucure de un mare respect din partea consătenilor, iar pentru el este o onoare deosebită să fie ales pentru a pune la punct toate detaliile acestei manifestări folclorice.
Printre organizatori și invitați s-au numărat directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, primarul comunei Socond, Ioan Crasnai, interpreta Leontina Dorca de la ansamblul Cununița.
Ca în fiecare an, sufletul acestei manifestări a fost cunoscuta solistă de muzică populară, fiică a satului, Malvina Madăr Iederan.
Acompaniamentul a fost asigurat de ceatarâșii de la Cununița.
Frumoasele cântece codrenești au răsunat în întreg satul, întregind în mod armonios atmosfera celei mai mari sărbători creștine a românilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.