Ultima actualizare: azi, 10:00

intoxicatii cu ciuperci
Locale

DSP Satu Mare sfătuiește sătmărenii să nu consume ciupercile culese din pădure

intoxicatii cu ciuperciÎn această perioadă a anului, la UPU Satu Mare se înregistrează tot mai multe cazuri de intoxicații cu ciuperci. Direcția de Sănătate Publică atrage atenția sătmărenilor, reamintind sătmărenilor că intoxicațiile cu ciuperci determină simptome digestive, ce pot duce la moarte.

Există însă şi soiuri de ciuperci foarte otrăvitoare, care dau semne digestive trecătoare, stare de rău la câteva ore de la consum, dar afectează grav ficatul şi rinichii, simptomatologia respectivă apărând însă prea târziu (peste 2-3 zile). Cu tot tratamentul eroic, după câteva zile de chinuri cumplite, o parte dintre aceşti bolnavi decedează, iar supravieţuitorii rămân de obicei cu insuficienţă hepato-renală.

Deoarece nu se poate realiza controlarea tuturor vânzătorilor de ciuperci de la piaţă şi de pe marginea şoselelor, DSP Satu Mare vă sfătuiește să consumaţi doar ciuperci cultivate sau conserve de ciuperci, şi nu cele culese în pădure şi pe câmp.

Dacă o persoană preferă totuşi să consume ciuperci de pădure, o face pe propria răspundere. În caz că observă apariţia semnelor de boală la câteva ore după consum (stare de rău, greţuri, dureri de burtă etc.), să se prezinte urgent la medic. Trebuie să ştiţi însă că aceste persoane îşi riscă viaţa, deoarece nu toate victimele mai pot fi salvate, oricât de avansată ar fi medicina în secolul XXI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.