Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Elevă a Liceului German, la Parlamentul European al Tinerilor

Andra_JurjDin delegația României care  participa  la  cea de a 73-a Sesiune Internaționala a EYP (Parlamentul European al Tinerilor) in Zurich in perioada 19-28 iulie  2013 face  parte si Pop Jurj Andra,  eleva in clasa a XI-a A la Liceul Teoretic German “Johann Ettinger, o tânără care a dovedit calitati deosebite in activitatea de la sesiunile EYP precedente la care a participat , incluzand intre acestea si ultima Sesiune Internationala a EYP care s-a desfasurat in aprilie in Munchen, Germania.

Tema acestei  Sesiuni Internationale este “Global Europe – Working towards Sustainable Economies”,  la aceasta sesiune se reunesc peste 300 de tineri din 36 de ţări timp de 10 zile în diferite ţări europene. Toate sesiunile EYP urmeze un program similar şi se bazează pe aceeaşi metodologie. În primul rând participanţii sunt impartiti în comisii internaţionale şi se angajeaza într-un training de comunicare numit Teambuilding. Urmează Comitee work (comitetul de lucru) unde tinerii delegaţi încep să lucreze la o problemă actuală a politicii europene şi compun o rezoluţie comună. Apoi rezoluţiile sunt dezbătute într-o Adunării Generale parlamentara după modelul Parlamentului European, atât în limba engleză  cat şi in  franceză.

Printr-un program cultural bogat, incluzand  evenimente cum ar fi Euroconcertul si  Eurovillage unde au loc prezentări ale tarilor participante, tinerii pot  deveni activi şi creativi.

Tinerii sunt implicaţi în elaborarea rezolutiilor in comisii prin care proiecteaza solutii pentru problemele urgente politice, economice, sociale şi culturale în UE şi la nivel internaţional. Rezolutiile sunt discutate şi aprobate de comisie. Fiecare comisie isi prezintă şi apără rezoluţia sa in cadrul  Adunarii Generale. Rezoluţiile  care trec prin votul majorităţii simple la Adunarea Generală sunt trimise la Parlamentul European reprezentand vocea tinerilor europeani.

Andra, al cărei profesor îndrumător este Rodica Moise, va  activa in cadrul Committee on Environment, Public Health and Food Safety II (ENVI II), care abordeaza o tema delicată legata de organismele modificate genetic, de necesitatea cresterii eficientei in agricultura si impactul acestor OMG asupra mediului si sanantatii. (mai multe detalii: http://iszurich2013.ch/home/the-session/committees/envi-ii/)

In contextul actual de criza internaționala, Europa trebuie sa gasească o modalitate de a-si  consolida si mentine rolul său politic și economic la nivel global. Delegații la cea de a 73-a Sesiune Internationala a EYP vor avea sansa de a dezvolta și exprima opiniile cu privire la aceste probleme complexe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.