Ultima actualizare: azi, 14:10

delegatie grenoble issere
Locale

O delegatie a Grenoble Isere Roumanie, în vizită la Asociaţia STEA

delegatie grenoble issereO delegatie a organizatiei Grenoble Isere Roumanie Franta (GIR) a vizitat joi, 25 iulie, Centrul de zi al Asociatiei STEA. Formata din 4 membri, Jean Louis si Marie-Claude Cheval, Guy si Regine Maurel, delegatia a petrecut cateva ore in compania echipei Stea si a beneficiarilor acesteia, care le-au oferit momente artistice si demonstratii de creare produse artizanale.

Infiintata in 1991, GIR sustine financiar Asociatia STEA din anul 2005. Atunci, impresionati de munca echipei Stea cu copiii si tinerii strazii, presedintele GIR, Pierre Bages, impreuna cu doi membri sufletisti, Benedicte si Claude Farges, au dat startul unei excelente colaborari atat pe partea umanitara cat si pe partea de schimburi de experienta, schimburi culturale etc.

Nascuta din nevoia de a salva miile de sate pe care regimul comunist urma sa le desfiinteze inainte de ’89, GIR este un sprijin real nu doar pentru copiii si tinerii strazii din Satu Mare ci si pentru romani de pe tot cuprinsul tarii noastre. Potrivit lui Marie-Claude Cheval, de la caderea comunismului si pana in ’93, GIR a trimis sute de camioane cu ajutoare catre Romania. De asemenea, infratirea dintre satele din Franta si cele din Romania, prin intermediul GIR, a dus si la o stransa prietenie intre cei 100 de membri ai GIR cu locuitorii din aceste sate “adoptate”. Printre obiectivele organizatiei franceze se numara incurajarea schimburilor culturale de orice natura, organizarea de evenimente locale, sustinerea activitatilor sociale legate de copii atat in Franta cat si in Romania, dezvoltarea legaturilor romano-franceze, incurajarea turismului in tara noastra, intr-un cuvant prezentarea Romaniei dintr-un punct de vedere pozitiv.

Un obiectiv major al organizatiei franceze este integrarea rromilor in societatea romaneasca. “Sunt foarte multi rromi care au plecat din Romania in Occident, crezand ca vor gasi o viata mai buna, dar este dramatic sa vezi ca nici in alte tari situatia lor nu se schimba, traiesc in aceleasi conditii ca si in Romania sau chiar mai rau. Ajung sa faca prostitutie fete tinere in loc sa mearga la scoala in tara lor, traiesc in conditii mizere si ajung sa comita ilegalitati ca sa poata sa supravietuiasca. Pentru noi este dureros sa vedem asemenea lucruri, este normal sa se integreze, sa studieze, sa munceasca si sa traiasca in tara de origine caci mirajul Occidentului este inselator”, a mai spus Marie-Claude Cheval.

Peste 85% dintre beneficiarii Asociatiei STEA sunt de etnie rroma. Tocmai din acest motiv, GIR va continua sa sustina in continuare munca echipei STEA care se ocupa de educarea si integrarea copiilor si tinerilor strazii, ajutandu-i sa-si construiasca un viitor mai bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.