Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Festivalul Vinului din Beltiug (Galerie FOTO)

festivalul vinului beltiug (1)Festivalul Vinului din Beltiug a început sâmbătă în centrul comunei, evenimentul fiind creat pentru promovarea vinului din zonă şi a câtorva firme prin atragerea atenției asupra zonei viticole care are circa 300 de pivniţe.

Probabil pentru că este la prima ediție, organizarea  a lăsat de dorit, oferta pentru vizitatori sau degustători nu a corespuns întocmai celei anunţate la conferinţele de presă de dinaintea evenimentului. Organizatorii anunţau că se vor putea vizita renumitele pivniţe, va putea fi cumpărat vin de la localnici, însă vineri după-amiază peste 90% dintre acestea au fost închise. Micii producători de vin care se aflau la pivniţele lor nu doreau să vândă vin, acesta fiind produs în special pentru consum propriu. În schimb, cei patru producători mai mari ofereau spre vânzare vin la 10 lei/litru.

Totodată, programul artistic s-a desfăşurat în faţa unui public nu tocmai numeros.

Unul dintre producători a relatat reporterilor că autorităţile îl va obliga să-şi distrugă viţa de vie, un soi vechi de sute de ani, acesta fiind interzis de Uniunea Europeană pe motiv că afectează creierul.

Acesta este un vin sălbatic, foarte tare. Ne obligă să distrugem via pentru că afectează creierul. Și strămoșii mei au băut vin sălbatic, și eu beau și n-am avut nimic”, a spus supărat producătorul.

Nici din preparatele culinare cu tradiţionale nemţeşti nu prea au rămas spre seară, fiind doar grătare şi câţiva ştrudli. În schimb, vânzătorii de „plasticuri şi chinezării” nu şi-au epuizat marfa.

Trecând peste aceste aspecte, vinul consumat, aproape tot de foarte bună calitate, a adus fericirea pe chipurile consumatorilor. Probabil la ediţiile viitoare organizatorii vor încerca să-i convingă şi pe micii producători să-şi vândă vinul în acest cadru organizat, astfel încât să nu fie produse de la doar cei câţiva care produc deja în sistem industrial. Fără îndoială producerea vinului în zona Beltiug poate fi o afacere de succes.

Pentru locuitorii din Beltiug producerea şi consumul vinului este un mod de viaţă.

Un comentariu

  1. dan mihalka Răspunde

    Bravo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.