Ultima actualizare: azi, 09:58

Gal Zona Satmarului
Locale

Gal Zona Sătmarului a realizat o prezentare de produse tradiţionale culinare

Gal Zona SatmaruluiGal Zona Sătmarului a organizat, joi, 29 august, un Grup de lucru cu tema „Susţinerea şi promovarea produselor tradiţionale din GAL Zona Sătmarului”, în localitatea Botiz. La lucrări au participat edilii autorităţilor publice locale, partenere GAL, directorul OJPDRP Satu Mare, Gabriel Mihali, precum şi reprezentanţii Consiliului Director.

Pentru buna desfăşurare a grupului de lucru, fiecare primărie parteneră a adus câteva produse tradiţionale culinare, produse în propria comună.

În cadrul prezentării de produse, Gabriel Mihali, directorul OJPDRP a declarat audienţei că APDRP-ul susţine şi încurajează vechile tradiţii sătmărene. „Pot să vă spun că Regiunea nr. 6 este pe primul loc pe ţară iar Oficiul Judeţean de Plăţi, Dezvoltare Rurală şi Pescuit Satu Mare este pe primul loc în regiunea de nord-vest. Este meritul sătmărenilor acest lucru. În 2014-2020 vrem să fim şi mai aproape de cetăţeni”, a declarat Mihali.

Totodată a spus că este nevoie de promovare şi legislaţie care să pună în valoare produsele tradiţionale. Producţiile mici de produse tradiţionale implică un preţ mai mare, la care cumpărătorul se uită.

Alice Nadăş, specialist în extensie şi comunicare pe agricultură, a declarat că prin aceste produse ne putem întoarce în timp şi „totul e să gândeşti dincolo de gard”. Ea a realizat o expunere de materiale, arătând care sunt paşii care trebuiesc realizaţi pentru certificarea unui produs tradiţional.

Gal Zona Satmarului

Primarii localităţilor au prezentat personal fiecare produs tradiţional local. În cadrul prezentării s-au putut degusta produse de carmangerie, realizate din carne de mangaliţă, ale unui producător local din Viile Satu Mare. Pe lângă acestea, au fost aduse şi fructele care au făcut vestită zona Viile Satu Mare în vin şi pălincă. Comuna Păuleşti, reprezentată de edilul Nagy Iosif a adus la acest grup de lucru plăcinte de casă umplute cu cartofi, dulceaţă, mere, brânză dar şi pogăcele cu jumări. Produsele au fost pregătite de femeile din comună din ingrediente de casă, naturale. Comuna Odoreu a prezentat produse de carmangerie, produse lactate Naturlact vestite prin laptele viu şi zerul cu calităţi curative. Chiar dacă nu e un produs tradiţional, localnicii din Odoreu se mândresc şi cu produsele de ciocolată din unica fabrică de ciocolată din judeţul Satu Mare, Wawi. S-au mai putut degusta pâine de casă coaptă în vatră, caş de vacă şi brânză de oaie, dulcețuri, zacuscă.

Gal Zona Satmarului

Nu a lipsit pălinca şi vinul, produse realizate în propriile gospodării de sătmărenii din zonă, exemplificând pălinca din mere, prune, rachiu natural de piersică şi pere pădureţe. Vinul a fost unul de Hodişa, Fetească Regală, Rieslig, zona Socondului fiind renumită în plantaţiile viticole.

În judeţul Satu Mare sunt înregistrate numeroase produse tradiţionale, dar în teritoriul GAL Zona Sătmarului există doar 15 astfel de înregistrări. Chiar dacă procedura este greoaie, producătorii trebuie încurajaţi în acest domeniu şi trebuie să producă o cantitate constantă de produs tradiţional.

Un comentariu

  1. Viorica Cioltea Răspunde

    Alice, esti tare, arati fff bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.