Rodion Markovits, comemorat la Gherţa Mică

27 august 2013 | 0 comentarii

comemorare rodion markovits (3)La Gherţa Mică a avut loc astăzi comemorarea a 65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean, Felician Pop, alături de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, preşedintele Comunităţii Evreieşti din Satu Mare, Nicolae Decsei, publicistul Arpad Muzsnay, primarul comunei Gherţa Mică, Ioan Ciută, precum şi a unui numeros public.

          Cu acest prilej a fost reamplsată pe casa memorială  Rodion Markovits o placă comemorativă, în locul celei actuale pe care a era înscrisă eronat data naşterii scriitorului.

          Adrian Ştef a declarat că doreşte ca la Gherţa Mică, în casa în care s-a născut Rodion Markovits să fie amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord. “Aducem piosul nostru omagiu lui Rodion Markovits, un mare scriitor sătmărean, născut aici la Gherţa Mică, dar care o pot spune fără să greşesc că aparţine literaturii universale. Vreau să le mulţumesc domnului Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie Satu Mare, domnului preşedinte a Comunităţii Evreieşti, Nicolae Decsei, şi publicistul Muzsnay Arpad pentru că–l redau sătmărenilor pe unul din importanţi dar prea puţin cunsocuţi scriitori sătmăreni din perioada interbelică, Rodion Markovits, tradus în nu mai puţin de 17 limbi. comemorăm un mare scriitor, care a scris frumos despre Satu Mare”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Romancierul de origine evreiască Rodion Markovits, născut în 1884 la Gherţa Mică, a scris în limba maghiară despre lumea românească a Ţării Oaşului, înnobilând astfel spiritul sătmărean autentic, caracterizat de fraternitate şi coeziune interetnică.

Sursa: Consiliul Judeţean

 

Etichete: , , , , ,

Categorie: Locale

Responsabilitatea juridică a comentariilor revine în totalitate autorilor, care își asumă în întregime și consecințele legale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

  • RSS
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • YouTube
  • Pinterest