Ultima actualizare: azi, 13:37

sedinta Consiliul Judetean
Locale

Taxa pe botoşei naşte discuţii aprinse în Consiliul Judeţean. Ministerul Sănătăţii cere eliminarea taxei!

sedinta Consiliul JudeteanTaxa pe botoşei introdusă la Spitalul Judeţean a născut discuţii aprinse în şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean. Deputatul Kereskenyi Gabor a încercat să-şi prezinte poziţia referitoare la această taxă dar şi poziţia Guvernului, însă a fost întrerupt de preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor.  În timpul discuţiilor Govor le-a solicitat consilierilor UDMR să se pronunţe dacă sunt sau nu la guvernare pe plan local.

Încă de la începutul ședinței a fost simțită prezența consilierilor care sunt de acord întru totul cu poziția conducerii județului. Consilierii Kovacs Mate și Mărginean Eva au cerut informații suplimentare cu privire la unele cheltuieli prevăzute în bugetul Aeroportului, replicile fiind destul de tăioase. Astfel, a rezultat că în acest an Aeroportul are 57 de angajați față de 48 câți erau anul trecut, însă nici așa nu sunt suficienți, iar bugetul pentru bonusuri salariale a crescut la 165%, față de 110% cât s-a realizat anul trecut.

Cel mai discutat punct de pe ordinea de zi a fost cel cu privire la aprobarea taxelor practicate de Spitalul Județean, noutate fiind introducerea taxei pe salon VIP, în valoare de 50 de lei/zi.

Prezent la şedinţă, deputatul Kereskenyi Gabor a solicitat să-şi exprime părerea referitoare la „taxa pe botoşei” dar să prezinte şi punctul de vedere al Guvernului, care nu coincide cu poziţia Consiliului Judeţean. După o discuţie cu privire la oportunitatea intervenţiei deputatului, acestuia i s-a dat cuvântul, însă a fost oprit de către preşedintele Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, ambii fiind foarte iritaţi.

Preşedintele Adrian Ştef a precizat că s-a răspuns Ministerului Sănătăţii pe această temă, interpelarea lui Kereskenyi pe această temă a fost prezentată deja în presă şi nu-şi are loc intervenţia. Deputatul susţine că potrivit ordinului ministrului Sănătăţii nr. 1284/2012 sunt interzise taxele pentru vizitarea pacienţilor.

Imediat a sărit Mircea Govor, acesta cerând UDMR să se pronunţe dacă este sau nu în coaliţia care conduce Consiliul Judeţean Satu Mare alături de USL, după care a trecut la atac.

Voi pregăti o analiză cu ceea ce aţi făcut la Primărie, cu CSM. Ne-am săturat de atâtea indicaţii preţioase, până când?”, a exclamat Govor.

sedinta Consiliul Judetean

Preşedintele Ştef a fost de părere că potrivit legii, Consiliul Judeţean poate introduce aceste taxe, subliniind faptul că şi consilierii UDMR au votat pentru introducerea „taxei pe botoşei”.  În opinia lui Ştef este respectată legislaţia întrucât se taxează vizitatorii şi nu bolnavii.

În stilul cunoscut, Mircea Govor i-a cerut lui Kereskenyi că dacă vrea să iasă în presă să o facă prin lucruri bune şi „să iasă cu bănuţii”, adică să facă interpelări în favoarea dezvoltării judeţului, nicidecum critice la adresa conducerii judeţului. Govor susţinea că şi în urmă cu câţiva ani se plătea portarului spitalului o taxă şi nimeni nu avea nimic de comentat.

Cel care a încercat să mai calmeze lucrurile a fost consilierul UDMR Stier Peter, acesta declarându-se surprins de ieşirea vicepreşedintelui Mircea Govor.

Am rămas surprins de atitudinea d-lui Govor. De ce v-aţi enervat? Avem o coaliţie USL-UDMR care funcţionează, mi se pare normal să ne spunem păsurile, chiar în faţa presei dacă este cazul. Suntem diferiţi şi avem păreri diferite, cred că este foarte bine ca fiecare să-şi exprime părerea.  Permiteţi-ne ca şi UDMR-ul să aibă această şansă. Nu trebuie să vă revoltaţi. Asta nu înseamnă că nu funcţionează coaliţia. Nu mi s-a părut un gest frumos”, a afirmat Stier Peter.

Trecând peste discuţiile aprinse, la un moment dat se făceau glume între consilieri, de genul, cu cine este UDMR-ul, cu USL-ul sau este cu PDL-ul din opoziţie?

După ce i s-a dat din nou cuvântul, la finalul şedinţei, deputatul Kereskenyi Gabor a spus că, din păcate, în actuala guvernare nu s-au reuşit atragerea de bani pentru sistemul sanitar sătmărean ca pe vremea guvernării UDMR. El a  precizat că prin introducerea taxei pe botoşei nu s-a găsit cea mai bună variantă de creştere a veniturilor, de „recuperare a investiţiei” iar conducerea Consiliului Judeţean nu trebuie să fie iritată ci trebuie să caute soluţii.

În replică, Govor l-a catalogat pe Kereskenyi drept un „om şmecher” din moment ce susţinea că investiţiile din sănătate trebuie recuperate.

Este o jignire adusă Consiliului Judeţean şi a conducerii Consiliului Judeţean prin ceea ce dvs. expuneţi aici. Din această taxă cât o fi de mare, de mică, de însemnată sau neînsemnată, se mai ajustează nişte lucruri. Asigurăm măcar detergentul şi dezinfectantul ce se foloseşte în spital şi măcar nu mai pute, începe să miroasă”, a spus Govor, după care l-a trimis să mediteze şi să se consulte cu vicepreşedintele Riedl Rudolf și să înveţe ce înseamnă coaliţie.

Har domnului au fost destui care au venit în faţa opiniei publice şi au făcut circ, dar s-a terminat. Hai să facem ceva pentru populaţie”, a mai adăugat Govor.

Potrivit preşedintelui Adrian Ştef, în fiecare lună se încasează aproximativ 20.000 de lei.

 

P.S. Redăm în continuare adresa ministerului Sănătăţii prin care solicită Consiliului Judeţean să ia „măsurile necesare, în sensul renunţării la astfel de practici care contravin legislaţiei în vigoare”.

Secretarul de stat Adrian Pană a precizat în adresa menţionată că „legislaţia în vigoare interzice expres aplicarea altor taxe decât coplata şi taxa pentru confortul hotelier”.De asemenea se citează din ordinul 1284/2012, şi anume „este strict interzisă perceperea de taxe pentru vizitarea pacienţilor în unităţile sanitare publice”.

raspuns Ministerul Sanatatii

.

32 comentarii

  1. Valer M Răspunde

    Cum stai cu alcoolu Govore?Mai rafinezi mai rafinezi?

  2. Hitlăr Răspunde

    cătră enătescu:
    Rauss cătră lagăr jidane!

  3. Daniel Răspunde

    Da ce s-a umflat orezul in Govor. Govore prezinti nervi? E mai rau ca Ceausescu, ca nu accepta sa primeasca critici, auzi la el mai baiatule, tu vorbesti ca pregatesti ceva analiza a nu stiu ce. Pai dute primadata la Biserica si daca juri pe Biblie ca nu ai primit niciodata vreun folos material datorita functiei pe care o ai la Consiliul Judetean, noi nu mai zicem nimic. Insa pana cand Govore mai vrei sa ne manipulezi? Ai tu rahatul ala de trust de presa insa nici chiar asa. Ce a facut UDMR cu Csehi cand a reabilitat cladirea de pe Corvinilor veche de 100 ani, nu o sa faceti voi in veci. Pana acuma numa paranghelii si prostii, cu asta ati iesit in presa. Urmeaza weekendul, iar faceti ocolul judetului cu masinile pe bani publici, si va prezentati la tot felul de evenimente cu mici si bere. Era sa uit ca are loc si mitingul aviatic, alt moft al lui Adisor.

  4. satmarean Răspunde

    Sau iar s-a intamplat un click in el

  5. Liliana Răspunde

    Mai sunt destule locuri langa Gigi! Faceti-va incalzirea! Multi, multi sunteti asteptati la brutarie! Mai devreme sau mai tarziu acolo ajungeti. Dumnezeu face dreptate!

  6. M.G. Răspunde

    Stau bine valere,mersi de intrebare – Sub tribunele stadionului mai functioneaza rafinaria, daca la asta te-ai referit.

  7. Daniel Răspunde

    Apropo……cretinul de Govor ar trebui sa invete sa pronunte corect numele consilierilor judeteni si nu numai…..are foarte multe ,,ciocanisme” in vocabular. Auziti exprimare a la Govor: d-nu Jurca, Consilu Judetan, etc….normal ar fi ca si pe analfabet sa-l botezam: d-nu Jovor…..se potriveste cu javra!!!

  8. cristi35 Răspunde

    „Este o jignire adusă Consiliului Judeţean şi a conducerii Consiliului Judeţean” – pai daca sunteti niste jeguri, Stef, Govor, Coica..niste oameni de Gunoi! Acolo v-ar fi locul potrivit

  9. cristi35 Răspunde

    „Este o jignire adusă Consiliului Judeţean şi a conducerii Consiliului Judeţean” – Pai daca sunteti niste Jeguri, normal ca asa tebe sa vi se adreseze! La ce va asteptati Govore si Stefutz?
    Sunteti niste oameni de GUNOI toti impreuna cu SCoica! Nici MUTRA nu va sta bine atat de urati sunteti, aratati ca niste PORCI, mai ales SCOICA, STEF baietelul PROST HANDICAPAT fara EDUCATIE! Iar de GOVOR nici sa nu povestim, MAFIOTULE cu mutra de PURCEL!

  10. dr. Ciomu Răspunde

    Am sa spun, desi imi vine greu, BRAVOO UDMR !!!
    Din pacate (sau poate totusi, din fericire) interesele noastre sunt aparate mult mai bine de reprezentantii UDMR atat in parlament, cat si in consiliul local (acest exemplu si cel al lui Butka Gergo).
    Sper sa intelegem ca nu votand DOAR pe criteriul etnic (incep sa se vada rezultatele votului covarsitor in favoarea lui Coica si Stef la ultimele alegeri locale),ci sa promovam oameni competenti care sa se dedice muncii in favoarea urbei si cetateanului.
    Inca o fata, Felicitari Kereskenyi Gabor , Butka Gergo si nu in ultimul rand Csehi Arpad, cel cariua trebuie sa-i multumeasca Stef si Govor ca le-a dat ocazia sa taie panglici si sa se laude cu realizari….

  11. Fidelia Răspunde

    Intrebari pentru Valer Marian:

    1. ce s-a intamplat cu cele 500.000.000.000 datorii la buget ale amicului Govor?
    2. aveti vreo contributie la prescrierea faptelor dlui govor?
    3. ati facut interventii pe langa procuror de caz?
    4. cunoasteti averea pe persoane interpuse ale lui govor? si la cat se ridica?
    5. recent ati facut trafic de influenta la inalti functionari pentru schimbarea anumitor directori?
    6. impreuna cu prefectul sunati in fiecare zi la bucuresti ptr schimbarea anumitor oameni?
    7. este adevarat ca l-ati implicat si pe relu fenechiu?
    8. este adevarat ca ati intervenit ptr angajarea anuitor persoane la anumite institutii?

    asta nu este tot.

  12. Raznatovici Răspunde

    Stef = oligofren
    Govor = mafiot
    JOS USL!

  13. Satmarean Răspunde

    Jos USL!
    Abuzurile administratiei USL, condusa de Stef si Covor, trebuie stavilite!
    Rispirea banilor publici trebuie stopata. Ne-a ajuns cu petrecerile fara numar prin care uselistii si-au facut imagine.

  14. Relu Răspunde

    Ne-am saturat de STEF si GOVOR! Onorabil,ar fi sa-si dea amandoi demisia! PNL si PSD n-au oameni mai capabili decat cei doi?!

  15. Traian Răspunde

    Sint bani pentru petreceri, pentru festivitati, pentru clientela politica angajata de administratia USL si nu sint bani pentru botosei? Govor, Stef, Babut-DEMISIA!

  16. Radu Răspunde

    Documentul de la Ministerul Sanatatii e foarte explicit! Taxa pe botosei trebuie retrasa! Ce invitatii mai asteapta Stef si Govor?! Nu e clar?!

  17. Radu Răspunde

    În opinia lui Ştef este respectată legislaţia întrucât se taxează vizitatorii şi nu bolnavii. E regretabil ca Stef nu vrea sa citeasca ordinul ministrului Sanatatii si sa se conformeze! Acum ar fi cazul ca sa intervina consilierii presedintelui CJ ca sa-l sfatuiasca pe acesta, insa cine sa-l consileze?

  18. George Răspunde

    Unele chestiuni sunt greu de inteles de maimarii judetului. De aceea, in fruntea judetului ar trebui sa fie oameni bine pregatiti. Daca nu sunt profesionisti, ar trebui sa aiba consilieri,altminteri se fac de ras…

  19. vasile Răspunde

    are dreptate Kereskenyi Gabor. în spitalele din străinătate botoşeii sunt obligatorii dar sunt pe gratis. poate gsiţi câţiva sponsori să vă ajute, deoarece sunt foarte mulţi oameni fără bani, care merg să-i viziteze apropiaţii – membrii de familie -.

  20. florin Răspunde

    Adrian Mihai Stef+ consilierii ce au votat aceasta taxa aberanta-DEMISIA!

  21. horea Răspunde

    Argumentele lui Stef sunt puerile!Nu stau in picioare afirmatiile ca “este respectată legislaţia întrucât se taxează vizitatorii şi nu bolnavii”.

  22. horea Răspunde

    Cum sa le ajunga bugetul de la Aeroport daca strungarul de la Unio, Ratiu Alexandru,ajuns initial ,pentru propaganda penelista, agent de securitate iar apoi a ajuns sef de birou la Aeroport, fara sa aiba studii superioare!
    Faptul ca doamnele consiliere Kovacs Mate și Mărginean Eva au cerut informații suplimentare cu privire la unele cheltuieli prevăzute în bugetul Aeroportului e o intrebare fireasca, avand in vedere că în acest an Aeroportul are 57 de angajați față de 48 câți erau anul trecut, iar bugetul pentru bonusuri salariale a crescut la 165%, față de 110% cât s-a realizat anul trecut.

  23. Fidelia Răspunde

    coi ca STEF rar mai gasesti! HUO!

  24. vasi Răspunde

    Va invitam pe toti satmarenii nemultumiti la o paranghelie in tara oasului la sfarsit de saptamana facem cheful burlacilor,ca sa insoara porcu,pardon homosexualu valer,tat este gratis va asteptam sa ziniti in numar mare

  25. Radu Răspunde

    Oare citi bani vor risipi cei din conducerea judetului pentru mitingul aviatic? Apropos,stiti ce parasute vor fi folosite? Nagy parasute…

  26. ion Răspunde

    Mai Vasi cine este mireasa……? sula sau ou?poate ne raspunde bou,adica marianu nost

  27. vasi Răspunde

    Inca nu o cunosc,da am inteles ca ii unu chel care ii tat da limbi si umbla cu masina senatului in interes personal si imparte si ziare cu ea prin judet

  28. bixad 2 Răspunde

    Domnilor de la conducerea USL va rugam sa rezolvati problema botoseilor dar cea mai mare rugaminte este sa rezolvati problema din colegiul 1 oas,scapatine de senatoru’care nu ne mai reprezinta interesele osenilor la Bucuresti,aceasta scursura care in campania elactorala se mira cum face bani ptr buzunarul lui si nu putini,numa de la Mihaiu Salvini o luat 50.000 RON,acest infractor care se da mare justitiar si distruge judetul{nu-l intereseza ca nu e de aici}o sa fie dus in fata justitiei de guler de catre noi osenii pentru a da seama pentru banii luati la negru din capania electorala.Acestui homosexual,turnator la securitate i se apropie sfarsitul,deunazi cand ai fost la Batarci te-ai retras la ingeru,el te va duce in iad…..:))))erai ud pe pantaloni in zona prohabului,oare de ce?

  29. cristi35 Răspunde

    Stef n-ar trebui sa laude faptul ca este respectata legislatia deoarece se taxeaza vizitatorii si nu bolnavii. Faptul in sine ca trebuie sa facem un drum la spital pentru ca avem pe cineva acolo, este o neplacere. Sistemul de sanatate ar trebui sa functioneze cel mai bine, nu cu introducerea taxelor. Sunt anumite lucruri proaste care doar la noi in Satu Mare exista de cand ii USL. Oare de ce? Macar sa nu trebuiasca sa platim cand mergem la spital, ca nu din placere mergem sa vizitam un muzeu ca sa platim bilet de intrare. In orice cabinet medical privat, unde este indicat, exista botosei la intrare. Probabil la cabinetele lui Coica nu sunt, caci acolo trebuie platit!

    • dr. Ciomu Răspunde

      Parerea mea e ca Stef vrea sa transforme spitalul judetean in muzeu….cu taxa de intrare….cu aparatura antica….cu organe in formol…un fel de Antipa local…cu atat mai mult cu cat personalul medical isi ia lumea in cap si paraseste acest sistem bolnav, migrand spre alte tari unde sunt respectati si apreciati pentru munca pe care o depun.
      Deci satmareni, obisnuiti-va….in curand Spitalul va deveni muzeu….cu taxa de botosei (si nu numai).

  30. Caragiale Răspunde

    Nu este adevarat….nu se taxeaza numai vizitatorii. Ieri de exemplu a venit cineva in scaun cu rotile si cel de la security la pus pe cel cel impingea la scun sa-si ia botosei….
    Nu inteleg de ce daca in documentul de la MS scrie clar ca este strict interzisa taxarea vizitatorilor …nu itervine politia ?! Eu cred ca ar trebui trimisi in judecata sa dea banii inapoi.

  31. Fidelia Răspunde

    Intrebari pentru Valer Marian:

    Se pare ca a nascut lauza Crina Babut Domuta. Sigur e a lui Babut baiatul sau a lui Stef?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.