Ultima actualizare: azi, 10:44

Locale

Teatrul de Nord, în faţa unui nou început

teatrul de nord (18)Angajaţii de la Teatrul de Nord Satu Mare se vor muta în curând în clădirea Casei de Cultură a Sindicatelor, unde va începe şi noua stagiune, clădirea teatrului intrând în reparaţii capitale.

Directorul general al Teatrului de Nord, actorul Sorin Oros, i-a convocat astăzi pe actori la o ședință în care și-a spus planurile, marcând noul început al instituţiei cu un pahar de şampanie.

 “Sper ca în două-trei săptămâni să fim deja instalaţi la Casa de Cultură a Sindicatelor. Astăzi o să merg să vedem exact despre ce e vorba şi încet să mergem să renovăm ce se poate renova, să facem curăţenie şi să mutăm de aici lucrurile care ne sunt necesare acolo. Atelierele se vor muta în fostul Liceu de Artă, vom renunţa la acel depozit din Lazuri. Primăria ne va pune la dispoziţie două apartamente pentru actorii sau personalul artistic care nu este din Satu Mare. Asta înseamnă că vom renunţa la nişte chirii, ceea ce mi se pare normal”, a spus Oros.

Acesta a citit şi programul premierelor de la secţia română.

Pe 24 ianuarie 2014 la împlinirea a 45 de ani de la înfiinţarea secţiei române va avea loc Balul actorilor, urmând să fie invitaţi actorii care au slujit scena sătmăreană.

Eu sper că vor fi schimbări în bine, în primul rând vreau să fie disciplină, pentru că fără disciplină nu se poate face nimic. Vreau mai mult profesionalism, vreau o implicare mai mare a actorilor în actul artistic şi în relaţia cu spectatorii, în această idee chiar am propus un spectacol de teatrul stradal cu care să venim în întâmpinarea publicului având în vedere că ne mutăm la Casa de Cultură a Sindicatelor, şi probabil vom pierde public numeros”, a spus Sorin Oros.

Directorul instituţiei a spus că vor fi trei sau patru actori noi în noua stagiune, trei regizori invitaţi, Marcel Ţop, Vadas Laszlo şi Eugen Gyemant, şi piese în premieră. Au fost prezentaţi deja doi tineri actori Andrei Stan şi Bianca Lidia Cuteanu. Urmează să mai ajungă un nou actor, Cristian Iorga.

Sper să iasă foarte bine pentru că e o sumă frumoasă, 45 de ani. Putem spune că Teatrul a ajuns la maturitate, şi vrem să fie invitaţi foarte mulţi actori care sunt prin ţară şi prin Bucureşti şi care au slujit scena de aici”, a precizat Oros.

Noul director a spus că orice actor este liber să colaboreze cu cine vrea, dar trebuie obligatoriu să-şi facă norma artistică la Teatrul de Nord.

Veţi lucra mai mult cu mine şi vă promit că nu va fi uşor, mai ales că acum am mai mult timp. Aş vrea să anunţaţi din timp tot ce intervine, de la plecări, că aşa doriţi, demisii, până la work-shop-uri şi alte obligaţii pe care le aveţi”, a spus fostul director Andrei Mihalache.

La finalul şedinţei, luminile s-au stins în sală şi a fost ridicată cortina, actorii fiind serviţi cu un pahar de şampanie şi fursecuri.

 Programul premierelor stagiunii 2013-2014:

  1. Capra cu trei iezi – 26 septembrie 2013
  2. Commedia dell arte – 29 septembrie
  3. Meşterul Manole – 6 octombrie 2013
  4. Profesorul de franceză – 27 octombrie 2013
  5. Woyzeck –  1 decembrie 2013
  6. Păcală – 16 ianuarie 2014
  7. Domnişoara Iulia – 19 ianuarie 2014
  8. Balul actorilor – 45 de ani Secţia română – 24 ianuarie 2014
  9. Moartea albă – 16 februarie 2014
  10.  Take, Ianke şi Cadâr – 2 martie 2014
  11.  Yom Kipur – 30 martie 2014
  12.  Jack şi Vrejul de fasole – 7 aprilie 2014
  13.  Iona – 13 aprilie 2014
  14.  Prah  – 4 mai 2014
  15.  Clinica sinucigaşilor – 11 mai 2014
  16.  Închiderea stagiunii – Jos cortina – 1 iulie.

2 comentarii

  1. Dan Moisa Răspunde

    Va doresc mult succes !

  2. Brigitte Chițacu Răspunde

    Bafta si spor in toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.