Ultima actualizare: azi, 11:56

Dacian Ciolos, intalnire GAL-uri
Locale

Dacian Cioloș s-a întâlnit cu reprezentanții GAL-urilor din România

Dacian Ciolos, intalnire GAL-uriComisarul European pentru Agricultură, Dacian Cioloș, s-a întâlnit vineri, 30 august, cu 23 de reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală din România, la Căminul Cultural din comuna Ciugud jud. Alba, într-o dezbatere interactivă unde s-a discutat despre stadiul implementării AXEI 4 LEADER în România, problemele întâmpinate, soluţiile pentru viitor, precum și  Rolul GAL în dezvoltarea rurală a României în viitorul orizont financiar 2014-2020. La întâlnire, din partea GAL-urilor din județul Satu Mare, a fost prezentă Maria Turtureanu, director executiv al GAL Țara Oașului.

 ”Am văzut că este unul dintre judeţele dinamice din acest punct de vedere şi vreau să-i mulţumesc domnului primar din Ciugud, Gheorghe Damian, că a permis organizarea unei întâlniri informale cu reprezentanţi ai grupurilor de acţiune locală din cadrul programului Leader din toată ţara. Au fost prezenti şi reprezentanţi ai Autorităţi de Management, de la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală si Pescuit şi am putut avea un schimb de idei dar mai ales de a discuta legat de experienţa pe care GAL-urile au căpătat-o în aceşti câţiva ani de aplicare a Programului Leader în România şi să vedem în ce fel Comisia Europeană poate să ajute la simplificarea lucrurilor, la simplificarea procedurilor pentru ca Programul Leader să joace rolul de instrument de stimulare a inovării şi nu de copiere în mic a programului de dezvoltare rurală. Cred că s-a căpătat o anumită experienţă şi că din 2014 lucrurile vor putea merge şi mai bine în beneficiul dezvoltării locale”, a declarat oficialul.

Concluzia  generală a comisarului european este că ar trebui luate măsuri atât la nivelul european cât şi în ţară pentru aplicarea programului Leader în România, pentru a face ca acest program “să rămână ceea ce trebuie, adică un instrument de stimulare a inovării”.

 ”Foarte multe lucruri discutate astăzi au ţinut de proceduri, de ghiduri, de reguli, de norme şi am impresia că o mare parte din energia celor care lucrează în cadrul GAL-urilor este concentrată în partea procedurală şi nu în partea de conţinut a strategiei de dezvoltare locală. Aici cred că trebuie făcute eforturi şi de la noi, de la Comisia Europeană, dar şi de la nivelul autorităţilor locale pentru a reduce birocraţia şi pentru a simplifica procedurile pentru aceste strategii locale, care vizează în primul rând proiecte de dimenisuni mai mici dar care răspund unor nevoi specifice  locale. Şi atunci când vorbim de nevoi specifice e mai greu să aplicăm proceduri generale şi restrictive”, a declarat Dacian Cioloş.

Dacian Ciolos, intalnire GAL-uri

 Pentru că mulţi încă nu au încredere în acestă posibilitate de dezvoltare, Cioloş a ţinut să precizeze că încrederea ţine şi de modul în care sunt aplicate anumite măsuri şi că există deja 163 de grupuri de acţiune locală. Oficialul consideră că  “nu încrederea lipseşte, ci probabil un efort din ambele părţi pentru ca rezultatele să se vadă cât mai repede. “

În finalul întâlnirii comisarul i-a sfătuit pe reprezentanții GAL-urilor sa participle la cât mai multe întâlniri de cooperare externă, sa învețe din experiența GAL-urile vechi. În acest sens a dat ca și exemplu Irlanda, o țară în care programul Leader se implementează prin proceduri simple, nesofisticate.

La finalul întâlnirii, Maria Turtureanu, director executiv al GAL Țara Oașului a declarat: ”Am plecat de la această întâlnire cu încrederea ca în viitor și în România prin programul Leader vom putea finanța proiecte inovative, atipice, care să aducă plusvaloare în microregiunile noastre și care să contribuie la o dezvoltare calitativă și durabilă.”

Un comentariu

  1. cristi Răspunde

    Maria Turtureanu este o incompetenta care vrea doar sa insele oamenii.A facut dezastru in GAL-ul din OAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.