Ultima actualizare: azi, 13:06

Locale

Educația sexuală

educatie sexuala Cand fetita ta va dori sa afle de unde vin copiii, explica-i, dar in termeni potriviti varstei. “Din burtica mamei” ar fi un inceput bun. Este bine sa incepi din timp educatia sexuala a fetei, in mod natural si fara prea multe explicatii stiintifice. De fiecare data cand intreaba, da-i informatii noi.

Oferindu-i treptat informatiile si adaptandu-le in functie de capacitatile si de gradul ei de maturitate, menstruatia si actul sexual nu vor constitui un soc prea mare pentru ea. Profita de ocazie pentru a-i explica beneficiile menstruatiei: ii poti vorbi despre asta ca despre o marca a feminitatii, un semn ca va putea si ea avea copii. Nu o lasa sa afle despre toate aceste lucruri de la prieteni. S-ar putea ca si ei sa fi inteles gresit si sa o sperie cand nu este cazul. Menstruatia incepe la majoritatea fetelor dupa 12 ani – cam  la un an dupa inceperea perioadei cu rata maxima de crestere – dar la cateva mai putin norocoase poate aparea si la noua ani, ceea ce inseamna ca, la aceasta varsta, o fata ar trebui sa stie deja lucrurile de baza despre menstruatie.

In cazuri foarte rare, pubertatea fetei poate incepe la sase sau sapte ani. In afara de impactul social si psihologic pe care il va avea asupra ei, acest lucru ii va afecta si inaltimea si, in cazuri rare, constituie un indiciu al unei probleme medicale, ca de pilda o tumora. Orice fetita care prezinta semne de incepere a pubertatii inainte de 9 ani, trebuie sa fie, asadar, supusa unor investigatii de spacialitate, pentru a se putea aplica ulterior un tratament care sa duca la intarzierea pubertatii pana la o varsta adecvata.

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.