Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Malformaţiile genetice care afectează organele genitale feminine

malformatieAparatul reproductiv feminin se dezvolta in uter, din doua sisteme “tubulare” identice, pe partea dreapta si pe partea stanga. Partile superioare ale acestora raman separate ca trompe uterine, in timp ce partile inferioare fuzioneaza pentru a forma uterul si cele doua treimi superioare ale vaginului. Treimea inferioara a vaginului se formeaza ca o invaginatie din pielea vulvei. Himenul, o membrana subtire cu o deschidere centrala mica, marcheaza nivelul unde cele doua sisteme se unesc. Insa, ca si in cazul altor organe din corp, pot aparea erori in dezvoltarea tractului genital, avand drept rezultat o serie de malformatii.

Aproximativ o fetita din 1500 pana la una din 2000 se naste cu o forma de anomalie genitala. Unele dintre acestea sunt imediat observabile, altele nu sunt remarcate pana cand fata fie nu intra in pubertate, fie in ciuda altor semne ale pubertatii, nu are menstruatie.

Cea mai frecventa malformatie este o forma de himen neperforat, intact. Acest lucru se observa cand fata, care a avut, de altfel, o dezvoltare normala, nu are ciclu menstrual. De fapt are, dar sangele ramane in vagin, deasupra himenului. Odata detectata aceasta afectiune poate fi corectata usor, printr-o operatie simpla.

Cealalta problema relativcomuna apare cand cele doua sisteme nu fuzioneaza corect la nivelul uterului. Uneori ramane numai un sept mic in partea superioara a uterului, sau ar putea exista o dedublare care se extinde pana aproape de col – un uter “bicorn”. Adesea acest tip de malformatie nu provoaca niciun fel de simptom dar uneori poate cauza menstruatii abundente si pierderi de sarcina repetate.

Septurile mici pot fi de multe ori indepartate chirurgical, dar tratamentul unui uter “bicorn” este mult mai dificil.

 Mult mai rar se intampla sa existe doua utere, fiecare avand un col propriu (intr-adevar, femeile care au aceasta problema au nevoie de doua frotiuri cervicale!) si, uneori, chiar un vagin superior dublu. Exista si unele malformatii mai severe care pot aparea ca urmare a unor probleme hormonale grave sau a unor anomalii cromozomiale.

  Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

2 comentarii

  1. Pop Ioan Răspunde

    Dar lui Sorinel i-i placeau baietii.Sau a descoperit ceva nou…(pentru el)?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.