Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

100 de copii vor merge la școală prin proiectul „Educaţie pentru viitor” inițiat de Asociația Stea

asociatia stea (13)Asociaţia STEA în parteneriat cu Fundația Orange derulează în perioada februarie – octombrie 2014, la Satu Mare, proiectul „Educaţie pentru viitor” care are ca scop susţinerea educaţiei timpurii, a integrării în sistemul educativ şi a dezvoltării abilităţilor de viaţă a copiilor şi tinerilor din medii defavorizate din municipiul Satu Mare.

Directorul Asociației Stea, Cristina Maria Bala, alături de coordonatorul Andrei Henciu, angajatul Orange care a fost selectat în cadrul concursului „Susţine un ONG”, a prezentat acest proiect astăzi în sala mică de ședințe a Prefecturi Satu Mare.

Proiectul are în vedere un grup de 100 de copii şi 50 de tineri din familii din municipiul Satu Mare care se confruntă cu probleme de incluziune socială (copii ai străzii, familii care trăiesc in spaţii improvizate/condiţii dificile de locuit în zone defavorizate) şi 50 de tineri (18 – 35 ani) fără adăpost din Satu Mare.

Acest proiectul răspunde nevoilor specifice ale acestora legate de lipsa de educaţie, având drept cauză, mediul lor de viaţă în care nu primesc sprijinul adecvat care să asigure frecventarea programelor de educaţie formală şi reuşita şcolară. Există un mare risc ca pe viitor aceştia să perpetueze modelul de viaţă în condiţii de extremă sărăcie.

Inițiatorii proiectului dezvoltă o intervenţie inovativă în municipiul Satu Mare, constând în crearea unei caravane educative numită “Caravana EDUCALTERNATIVA” ce se va deplasa în zonele defavorizate pentru a realiza o gamă diversificată de activităţi atât cu copii şi tineri, cât şi cu părinţii acestora. Activitățile propuse sunt: alfabetizare, activităţi de cultură generală, jocuri educative, activităţi de animaţie socio-educativă, activităţi de dezvoltare a abilităţilor sociale, consiliere şi ateliere de educaţie parentală.

Această acţiune, combinată cu servicii sociale şi programe educative complexe desfăşurate în cadrul centrului de zi al Asociaţiei Stea, va contribui la dezvoltarea de cunoştinţe şi abilităţi, reducând astfel decalajele educaţionale generate de lipsa stimulării în mediul familial şi de neasumarea adecvată a rolurilor parentale, care există între copiii şi tinerii aflaţi în dificultate şi ceilalţi copii şi tineri din comunitate.

Copiii implicaţi în proiect vor fi înscrişi la şcoală din această toamnă.

De asemenea, activităţile proiectului vor influenţa pozitiv atitudinea părinţilor faţă de viitor, reducând lipsa de perspective specifică mediului defavorizat în care trăiesc, dezvoltându-le cunoştinţele şi abilităţile şi determinându-i să susţină educaţia copiilor lor şi sa facă paşi importanţi spre incluziunea socială.

„Cred din toată inima că educaţia este cheia dezvoltării societăţii. Este vital atât pentru viitorul nostru cât şi pentru viitorul copiilor noştri să ne implicăm cu toţii mai mult în acţiuni menite să ofere speranţă pentru un viitor mai bun prin educaţie. De aceea am simţit că este important să obţin acest grant pentru Asociaţia Stea şi să mă implic ca voluntar în acest proiect”, a declarat Andrei Henciu.

Valoarea totală a proiectului „Educaţie pentru viitor” este de 53.274 lei, din care 30.260 lei sunt oferiți de Fundația Orange. Implementarea proiectului este posibilă şi datorită co-finanţării pe care Asociaţia STEA o primeşte din partea partenerilor Grenoble Isere Romania şi Solidarite Enfance Roumanie (Franţa), Popica Onlus (Italia) şi Consiliul Local Satu Mare prin Serviciul Public de Asistenţă Socială.

Organizatorii îi roagă pe toți sătmărenii să se alăture ca și voluntari pentru ajutorul acestor copii, tineri și părinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.