Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Concurs de vinuri la Beltiug

concurs vinuriSâmbătă, 15 martie 2014 în localitatea Beltiug s-a desfăşurat o nouă ediţie a concursului de vinuri locale.  Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Podgorenilor Sfântul Orban din Beltiug, Primăria şi Consiliul Local Beltiug şi Consiliul Judeţean Satu Mare. În competiţie au fost înscrise atât vinuri albe, cât şi roşii de o calitate care a făcut foarte grea misiunea comisiei de jurizare.

Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef a vorbit despre zona turistică cu un potenţial extraordinar de dezvoltare. Deasemnea şi-a exprimat dezamăgirea faptului că „viile sătmărene nu sunt cunoscute publicului larg ca şi zona viticolă a judeţului Satu Mare, lucru care se va schimba printr-o acţiune comună a membrilor unei asociaţii de profil şi promovarea  vinurilor prin intermediul acesteia. Un alt demers care este prioritar pentru judeţul Satu Mare este înfiinţarea „Casei Vinului Sătmărean”, locul în care fiecare producător îşi va putea promova şi vinde vinul.Bem vin sătmărean, nu din patriotism local, ci pentru că este foarte bun şi vreau să vă felicit încă o dată pentru munca pe care o depuneţi.”

Un alt subiect abordat a fost Festivalul Vinului, ediţia a II-a ce va avea loc în comuna Beltiug în luna august în organizarea Primăriei şi Consiliului Local Beltiug, a Judeţului Satu Mare şi Consiliului Judeţean Satu Mare, Asociaţiei Podgorenilor Sfântul Orban.

 Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, aşa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta şi-a tras sufletul la marginea aşezării de acum, unde soldaţii i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, şi de aici îşi are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek – „bél” = interior, conţinut, „tek” – variantă a lui „tök” = dovleac). În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă judeţul Satu Mare este amintit ca reşedinţă a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura şi enologia. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu svabi din Oberschwaben(Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

Sursa: Consiliul Judeţean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.