Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Conducerea Muzeului Județean, acuzată că a boicotat o acțiune de Ziua Maghiarilor

veres kupan eniko, zatyko gyula, ppmt satu mare (13)Vicepreședintele Partidului Popular a Maghiarilor din Transilvania (PPMT) Satu Mare, Zatyko Gyula, a criticat astăzi într-o conferință de presă, modul în care conducerea Muzeului Județean a tratat un eveniment cultural maghiar, care ar fi trebuit să aibă loc în 15 martie, cu ocazia sărbătoririi ”Zilei maghiarilor de pretutindeni”.

Zatyko Gyula a relatat șirul evenimentelor care au blocat manifestația pregătită pentru a se desfășura la Muzeul de Istorie Satu Mare. Potrivit acestuia, cu o zi înainte de acest eveniment, au fost înștiințați la fața locului de către directorul adjunct Szocs Peter, că nu vor putea să se desfășoare în incinta muzeului.

În momentul în care au vrut să pregătească sala și să pună bannere care prezentau evenimentul organizat de Partidul Popular a Maghiarilor din Transilvania au fost opriți de Szocs Peter care a remarcat de fapt cine organizează evenimentul.

”S-a înroșit, a început să țipe, răspunzând că: nici vorbă să se țină așa ceva, refuzând să ne lase să punem bannerele și ne-am trezit că nu ne mai dă sala”, a declarat Zatyko Gyula

Rezervarea pentru sala de ședințe a muzeului a fost făcută la începutul acestei luni, a fost aprobată și plătită factura pentru închirierea sălii. În momentul în care organizatorii au cerut explicații și directorului general al muzeului, acesta la rândul lui a refuzat organizarea evenimentului în incinta instituției.

Eu cred că Liviu Marta a căzut ca musca în lapte în această situație, dar nu a mai avut încotro și pur și simplu nu ne-a mai lăsat să intrăm. Era o decizie politică, dar dacă a fost luată această decizie politică, întrebarea mea este: Vom fi dați afară din oraș? Vreau să atrag atenția asupra unor lucruri care seamănă cu  perioada din 1989, numai într-o dictatură se poate interzice o manifestație care de fapt este și culturală. Cei care sunt la putere fac abuz de puterea lor, atât în Satu Mare cât și în alte părți te lovești de astfel de lucruri”, a mai declarat vicepreședintele PPMT.

Directorul muzeului Liviu Marta a susținut că decizia de a nu mai lăsa să se desfășoare acest eveniment în incinta muzeului este pentru că ei au aprobat o cerere din partea Asociației Szent Laszlo, referitoare la organizarea unei expoziții de instrumente tradiționale a artistului Birinyi Jozef din Ungaria, iar pe parcursul zilei de 14 martie au fost informați că natura evenimentului pentru care a fost solicitat spațiul muzeului este altul și nu acela pentru care a fost cerut, atât în ceea ce privește conținutul, cât și în privința susținătorul său. De asemenea, verificarea materialelor informaționale de presă au confirmat că evenimentul de la muzeu nu era susținut de această asociație.

În lipsa unui răspuns din partea Asociației Szent Laszlo, conducerea muzeului a decis anularea evenimentului, decizie comunicată prin e-mail în data de 14 martie.

Un comentariu

  1. laszlo Răspunde

    Crizele de isterie ale lui Petike sint ceva normal pt el, indiferent despre cine e vorba, se stie asta foarte bine, dar daca e sustinut de UDMR crede ca poate face ce vrea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.