Ultima actualizare: azi, 22:25

Publicitate

Mediator Anca Pop: Medierea în materie penală

Anca Pop mediere penala Tg MuresIn cursul zilei de vineri, 21.03.2014, a avut loc la Targu Mures un stagiu profesional dedicat mediatorilor autorizati, avand ca si principala tema Notiuni elementare privind medierea in materie penala. Pregatirea profesionala continua este una extrem de importanta in ceea ce priveste schimbul de experienta si acumularea de cunostinte noi in domeniu, raspunsuri la problemele ivite din practica. La acest stagiu privind medierea in materie penala au participat si cativa profesionisti din judetul Satu Mare printre care si mediator Anca Cristina Pop. Stagiul profesional a fost destinat tuturor mediatorilor, impreuna cu gazdele din Mures fiind prezenti mediatori interesati de subiect din toate partile tarii.

 

Invitat special al mediatorilor la acest stagiu profesional a fost unul dintre cei mai cunoscuti magistrati, Cristi Danilet, judecator, membru al CSM. Acesta a tinut o prelegere despre situatiile in care medierea poate interveni in cazurile penale, importanta pe care o are solutionarea prin mediere in astfel de cazuri.

Au fost evidentiate diferentele dintre medierea in civil si medierea in penal, care este o posibilitate introdusa odata cu modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala, modificari de data recenta.

In materie penala, nu exista obligatia pentru parti de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii cu privire la conflict. Indeplinirea procedurii de informare cu privire la avantajele medierii in materie penala pentru conflictul concret ivit intre parti ramane la alegerea partilor implicate. Aspectele legate de medierea in cadrul procesului penal sunt aduse la cunostinta partilor prin doua proceduri distincte: organul judiciar este tinut sa faca o prezentare generala a avantajelor folosirii medierii, precum si dreptul de a apela la un mediator, in cazurile permise de lege, prevazut in mod expres de noul Cod de procedura penala pentru suspect, persoana vatamata, inculpat, partea civila sau partea responsabila civilmente, asa cum a precizat si judecatorul Danilet.
Prezentarea a fost una interactiva, mediatorii avand posibilitatea de a adresa intrebari sau de a isi exprima nelamuriri, la care au primit raspunsuri avizate.

Acest stagiul profesional in materie penala a fost coordonat de catre Ion Dedu – mediator, formator si membru al Consiliului de Mediere.