Ultima actualizare: azi, 20:44

Locale

Muzeul Județean – expoziția ”Podoabe de-a lungul istoriei – simboluri ale frumuseţii şi însemne ale puterii”

podoabe ale istorieiÎn luna mărţişorului, Muzeul Judeţean Satu Mare vă invită să vizitaţi expoziţia Podoabe de-a lungul istoriei – simboluri ale frumuseţii şi însemne ale puterii, un omagiu adus strădaniilor depuse de om în cursul evoluţiei sale, pentru a-şi exprima, prin mijloacele de care dispunea, dorinţa de frumos.

În istoria umanităţii, din paleolitic şi până în prezent, moda, potenţarea frumuseţii naturale cu mijloace artistice, la îndemnă, prin vestimentaţie, prin podoabe, a fost o preocupare constantă, care influenţează dezvoltarea meşteşugurilor, a artei, inovarea tehnicilor de ornamentare. Mărturie a acestor preocupări estetice, stau descoperirile arheologice, izvoarele scrise, iconografice.

Piesele de podoabă, fie că au un caracter pur estetic, fie că au şi un caracter practic, sunt purtate, deopotrivă, atât de femei cât şi de bărbaţi. Dacă pentru femei, primordial este caracterul estetic, pentru bărbaţi, predominant este prestigiul, piesele fiind deopotrivă însemne ale puterii şi simboluri ale frumuseţii.

Podoabele, accesoriile vestimentare, sunt realizate pe diverse suporturi materiale, de la os şi corn, lut, bronz, fier, aur, argint, în funcţie de perioada istorică sau de potenţa economică a persoanei care le purta.

Publicul sătmărean este invitat să admire o paletă largă de podoabe şi accesorii vestimentare, datând din perioada neolitică până în zilele noastre, piese aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean Satu Mare şi a Muzeului de Istorie şi Artă Zalău. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 5 martie, la ora 13, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare, B-dul Vasile Lucaciu, nr. 21.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.