Ultima actualizare: azi, 22:26

Locale

PDL dorește TVA de 9 % în turism

turism 4In ziua de vineri, 14 martie, Guvernul Alternativă al PDL si Fundatia Konrad Adenauer au organizat intalnirea cu reprezentanții din sectorul turismului, în cadrul evenimentului „Dezvoltăm turismul pentru o Românie prosperă”. La întâlnire au participat presedintele PDL Vasile Blaga si membrii din Guvernul Alternativă, printre care amintim pe Anca Boagiu, Gheorghe Ialomitianu, Sorin Moldovan, Gheorghe Stefan. Întâlnirea a fost organizata si moderată de către deputatul de Satu Mare, colegiul 1 Tara Oasului, dna. Andreea Paul, coordonator pe probleme economice al Guvernului Alternativă, cu sprijinul organizatiei si a presedintelui PDL Satu Mare, Petre Muresan.

Sectorul turismului a fost reprezentat de peste o sută de practicieni, care au avut ocazia de a dezbate in mod direct cu reprezentantii opozitiei solutiile pentru relansarea turismului, iar din partea mediului de afaceri luari de pozitie reprezentative au avut: Dragos Anastasiu, proprietarul unei mari afaceri din domeniul turismului si fost presedinte ANAT, Nicolae Bucovală – Presedintele societătilor patronale din Mamaia, Adrian Socol – din partea unui mare grup francez specializat in ingineria turismului montan, Vajda Lajos,  vicepresedinte al Asociaţiei Clusterelor din România, Muha Florica, din partea unei mari societati de turism, Marin Ciocârlan – Asociația Profesionistilor din Turism.

In cadrul evenimentului deputatul de Satu Mare, Andreea Paul, a sustinut prin argumente convingatoare, ca un club de dezvoltare regionala al turismului romanesc sa fie in Tara Oasului, judetul Satu Mare.

In urma dezbaterilor cu actorii sectorului turismului s-au concluzionat cateva axe principale de implementat:

I. masuri fiscale stimulative, in mod special uniformizarea TVA-ului la 9% atat pentru serviciile de cazare cat si pentru cele de masa, scutirea de impozit pe profit pe o perioada de 3-5 ani pentru investitiile noi in turismul balnear sau de agrement,  acordarea de stimulente fiscale pentru tinerii care isi deschid afaceri in domeniul turismului, acordarea de prime pentru agentiile de turism care inregistreaza performante in atragerea de turisti straini, debirocratizarea in ceea ce priveste situatia PFA-urilor care administreaza pensiuni;

II. masuri pentru dereglementarea turismului, prin simplificarea procedurilor specifice domeniului;

III. prioritizarea investitiilor in infrastructura, si utilizarea la maxim in acest scop a fondurilor europene, fapt care ajuta dealfel toate secoarele economice: autostrazi, drumuri nationale, infrastructura ferata, modernizare a aeroporturilor, inclusiv a celui de la Satu Mare, reabilitari ale cladirilor si centrelor istorice, a statiunilor balneare, muzee, case memoriale, etc.

IV. imbunatatirea strategiei de comunicare: dezvoltarea birourilor de informare turistica din tarile europene, Orientul Mijlociu, Asia, Israel, Rusia, Africa; accelerarea sprijinului pentru participarea la targuri internationale

V. Dezvoltarea invatamantului de specialitate, pentru formarea personalului de deservire si management din turism, educarea modului de atragere a fondurilor europene, largirea perioadei de practica din perioada studiilor, si sustinerea invatamantului dual. Ca rezultat al analizei concluziilor rezultate in urma acestei intalniri, Guvernul Alternativă al PDL va susține prin proiect de initiativă legislativă uniformizarea TVA-ului la 9% pentru turism.

 Sursa: Departament comunicare PDL Satu Mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.