Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

ANI: Horia Moţiu, funcționar al Primăriei Satu Mare, în conflict de interese administrativ și penal

sigla aniAgenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală de către Dan Horia Moțiu, funcționar public în cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, Județ Satu Mare.

Dan Horia Moțiua încălcat regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, întrucât a făcut parte, în calitate de membru, în comisiile de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, comisii ce au declarat câștigătoare ofertele a două societăți comerciale cu care persoana evaluată avea relații cu caracter patrimonial, întrucât deținea funcții în cadrul acestora în baza unor contracte individuale de muncă.
Ulterior organizării acestor licitații, cele două societăți comerciale în cadrul cărora persoana evaluată deținea calitatea de angajat au încheiat cinci contracte cu Administrația Domeniului Public și Primăria Municipiului Satu Mare, în valoare totală de 3.594.939,17 Lei (aprox. 817.000 Euro).
De asemenea, pentru o parte din contractele încheiate, Dan Horia Moțiu a făcut parte și din comisiile de recepție la terminarea lucrărilor, participând, astfel, la luarea unor decizii cu privire la societățile comerciale cu care acesta încheiase contracte individuale de muncă.
Astfel, acesta a încălcat dispozițiile 79, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial”.
Totodată, întrucât persoana evaluată a făcut parte din comisiile de evaluare a ofertelor din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare, comisii ce au declarat câștigătoare trei societăți comerciale la care persoana evaluată deținea funcții în baza contractelor individuale de muncă încheiate (societăți care au încheiat cu Administrația Domeniului Public și Primăria Municipiului Satu Mare șase contracte, în valoare totală de 4.949.019,17 Lei), MOȚIU HORIA DAN a încălcat și dispozițiile art. 301 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare cu privire la posibila săvârşire de către Dan Horia Moțiu a infracțiunii de conflict de interese, prevăzută de art. 301 din Codul Penal al României.
MOȚIU HORIA DAN a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese […] constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese […] este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Sursa: ANI

3 comentarii

  1. Ciprian Răspunde

    Din cate stiu, Horea Motiu lucreaza pentru SC Euras, firma lui ala care a reabilitat baia comunala din gradina romei si face biserica de la podul Golescu, bun prieten cu protopopul Socolan. Pe vremea lui Ilyes era cunoscut ca facea afaceri cu anumite firme, le impunea sa cumpere materiale pt a primi comision.

  2. sieu Răspunde

    Si cu firma lui Pacuraru de la Informatia

  3. vasi Răspunde

    doar sunt cuscri.acum lucreaza la hala de la pod golescu, o pregateste pentru fiica si ginere, ca urmeaza sa fie toti acolo,de fapt e de familie.Cata nemernicie si viclenie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.