Ultima actualizare: azi, 22:25

Sănătate

Anorexia nervoasă

anorexia nervoasaDesi aceasta afecteaza in special adolescentele, in ziua de azi, cand exista o adevarata obsesie legata de greutate, chiar si fetite de cinci ani au devenit anorexice, pentru ca le-a intrat in cap ideea ca sunt grase.

Anorexia apare de obicei atunci cand o fata incepe o dieta normala de slabire, pentru a scapa de colaceii de grasime, dar o duce apoi la extrem. Este complicat pentru parinti sa discute cu fiica lor despre dieta sau sa o convinga sa mearga la medic, pentru ca aceasta poate reactiona cu ostilitate sau poate incerca sa-si ascunda problema. Toleranta, tactul si puterea de convingere sunt vitale pentru a-i acorda ajutorul de care are nevoie. Este o lupta pe care trebuie sa o castigi de dragul ei.

 Va avea loc si o schimbare comportamentala. Fata va deveni  mai serioasa si mai introvertita, nu va mai tine legatura cu prietenii si nu va mai fi interesata decat de mancare si de scoala. Adesea, adolescenta devine obsedata de ordine si curatenie. Este posibil sa se ofere sa gateasca ea pentru toata familia si sa- i incurajeze pe ceilalti sa manance mai mult. In mod ironic, cu cat isi va pierde mai mult increderea, cu atat va incerca mai mult sa-i controleze pe cei din jur.

Anorexia se poate dezvolta independent, dar de cele mai multe ori, fetele care au aceasta problema prezinta si simptome specifice bulimiei, printre care se numara vomitatul dupa masa si abuzul de laxative.

 

Semnele ingrijoratoare 

  • Scaderea continua in greutate, pana la un nivel anormal
  • Frica intensa de crestere in greutate
  • Perceperea propriului trup ca fiind supra ponderal cand, de fapt este subponderal
  • Activitate fizica exagerata
  • Restrictionarea alimentelor sau a tipurilor de alimente care contin multe calorii, in special grasimi.
  • Oprirea menstruatiei sau neinceperea acesteia
  • Minciunile legate de alimentatia sa
  • Tendinta de a nega existenta unei probleme alimentare

 

Cauzele posibile

Nu se stie exact de ce unele fete devin anorexice, dar de cele care sufera de aceasta tulburare tind sa fie conformiste, silitoare si perfectioniste. Provin adesea din familii care au asteptari mari in privinta lor.

Pare sa existe un risc mai crescut spre aceasta afectiune daca alti membri ai familiei au suferit de tulburari de alimentatie. Cu un an sau doi inainte de aparitie anorexiei, este posibil ca adolescentele sa fi intampinat probleme sau sa fi fost supuse unor presiuni  – cum ar fi examenele.

 

Simptomele fizice

 Atunci cand cineva se infometeaza, organismul incearca sa conserve energie, renuntand la ceva ce nu este esential. Menstruatia unei fete se opreste atunci cand greutatea ei va ajunge la 44 kg, circulatia la extremitati – maini si picioare – scade (de unde senzatia de frig), ritmul cardiac incetineste, iar tensiunea arteriala scade, daca greutatea unei fete scade sub 32 kg, exista riscul ca inima sa cedeze. Pierderea constanta in greutate in timpul adolescentei poate impiedica dezvoltarea normala a unei fete si poate cauza aparitia osteoporozei mai tarziu.

 

Tratamentul

 Tratamentul initial trebuie sa conste in incercarea de a o convinge pe adolescenta sa manance mai mult, desi acest lucru poate fi extrem de dificil din cauza ideilor anormale pe care aceasta le are in legatura cu felull in care arata trupul ei. Toate anorexicele sunt ingrozite de ideea de a fi “grase” si cu cat slabesc mai mult, cu atat li se agraveaza starea de instabilitate psihica. Psihoterapia poate fi de ajutor in tratarea afectiunii psihice aflate la baza, dar problema nu se va rezolva pana cand fata nu se va apropia de greutatea normala.

In afara de a o ajuta pe fata sa manance din nou atat cat trebuie, dorctorii de la un spital specializat pe tulburari de nutritie vor cerceta in profunzime problemele psihice care ar fi putut declansa boala. Deoarece bolnavele prezinta o pierdere profunda a increderii de sine, revenirea la normal poate fi un proces lent.

Tratarea anorexiei este dificila si nu reuseste intotdeauna , din nefericire, unele fete mor din aceasta cauza, in ciuda celor mai bune tratamente aplicate de catre specialisti.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.