Ultima actualizare: azi, 21:48

Locale

Concert inedit la Lele Victoria, CFR-ista din Gara Marna

gara-marna-(1)Vineri, 25 aprilie, cei care au avut inspirația de a face deplasarea la gara din Marna Nouă au putut să asiste la concertul inedit, într-un nou concept pe plan național dar care în străinătate este des întâlnit.

Inițiativa aparține neobosiților căutători și păstrători de tradiții populare românești, Felician Pop, director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare  și Răzvan Roșu, etnolog, solistul grupului Nepoții Iancului.

Gara din Marna este acum casa lelei Victoria, cea care a fost toată viața sa agent CFR iar acum, la cei peste 70 de ani ai săi împărtășește tinerilor din tradițiile populare românești.

Cel mai adesea, gara e un decor ca oricare altul dar după cum afirma Felician Pop, ea este un loc al întâlnirilor. Dacă simbolul mișcării  este trenul, gara este un simbol al punctului fix, locul începerii călătoriei, investit cu mari speranțe – plecarea spre un nou orizont sau dimpotrivă, un loc al despărțirilor.

Răzvan Roșu a dat glas frumoaselor doine de cătănie, de jale și dor acompaniat de taraful Asociatiei Nepoții Iancului format din Petrică Zele  la ceteră, Raul Curac la taragot, Nelu Lazea  la acordeon. Nu a lipsit nici  cântecul Trenule, vagon de blană, o creație a moților chiaburi deportați în Bărăgan în timpul perioadei de instaurare a comunismului în România.

Lelea Victoria a rostit  descântece de dulce și glume aduse de la munte cu care a descrețit frunțile asistenței.

Creații ale poetului Felician Pop au fost puse pe note de tânărul folkist George Negrea, frumoasele melodii fiind  primite cu aplauze  în câmp  deschis de călătorii ocazionali din gară.

Din scenariu  a făcut parte și  o scurtă oprire a trenului cursă Satu Mare –Oradea, pentru a rememora, simbolic, plecarea în cătănie a feciorilor din sat insoțiți de glasul tulnicului Linei din Ianculești.

Solistul Vlad Doroș a fost cel care a încheiat apreciatul  moment artistic din gara Marna, pe acordurile melodiilor sale fiind încinse dansurile specifice acestor sărbători.

Atmosfera de bună dispozitie a continuat  în jurul unei mese bine garnisite cu bucate specifice moțești nelipsind sarmalele și plăcintele care au făcut  mereu deliciul oaspeților.

Organizarea a aparținut Consiliului Județean, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Asociației Nepoții Iancului.

Un comentariu

  1. cintaretu Răspunde

    Mari mincinosi!!!!!!!!!!Nu e un concept nou pe plan national, doar ca Feli n-a auzit de el….sau tot Feli a inventat roata de la caruta???????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.