Ultima actualizare: azi, 12:31

Locale

Dispute în Consiliul Județean pe tema concursului ”Cea mai curată comună”

Consiliul Judetean Satu Mare (16)Concursul ”Cea mai curată și bine gospodărită comună din județul Satu Mare”  a stârnit controverse în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare au fost  șase proiecte de hotărâre, patru proiecte privind aprobarea conturilor de execuție ale județului Satu Mare și a instituțiilor subordonate și un proiect privind rectificarea bugetului general consolidat pe anul 2014.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului ”Cea mai curată și bine gospodărită comună din județul Satu Mare” a creat discuții între consilierii județeni, aducându-se tot felul de reproșuri între fracțiile politice UDMR, PDL și vicepreședintele Consiliului Județean Mircea Govor.

Prin noul regulament s-a propus o tematică anuală diferită pentru comunele care intră în acest concurs. În acest an s-a ales tema ”Împreună pentru un picnic, activități de recreere, prieteni cu natura”, având în vedere Legea picnicului, intrată în vigoare în 2012. Prin această tematică se dorește evaluarea locurilor de picnic pe care le vor amenaja primarii comunelor din județul Satu Mare. Se consideră că prin amenajarea unor astfel de spații publice pentru petrecerea timpului în aer liber, este un prim pas spre civilizație și curățenie.

Consiliul Judetean Satu Mare (7)

Am organizat acest concurs pentru a încuraja oameni să fie mai gospodari să aibă grijă de comunele lor urmând ca la sfârșitul anului să câștige un premiu”, a declarat Mircea Govor

Majoritatea consilierilor județeni s-au declarat nemulțumiți de neinformarea din timp a modificărilor aduse noului regulament. Totodată, unii consilieri județeni consideră că anumite comune ar fi excluse din concurs pentru că nu au obiective turistice și nici locuri de amenajat pentru picnic și că în acele comune sunt alte probleme care ar trebui rezolvate, precum ar fi canalizarea, drumuri de asfaltat și trotuare. Președintele Ștef a considerat că acele comune vor avea timp să-și amenajeze și aceste spații pentru picnic.

Prin această tematică dăm o șansă tuturor comunelor. Nu este o investiție mare ca să faci șapte locuri pentru foc cu niște pietre, să cureți iarba și să defrișezi zona respectivă. Nu dorim acest picnic doar pentru concurs ci și pentru turiștii care vin în Satu Mare”, a declarat Adrian Ștef

Afirmația consilierei UDMR, Eva Mărginean, referitoare la comunele svăbești care de 300 de ani au grijă de comunitățile lor, fiind comparate indirect cu celelalte comunități ale județului, a stârnit un val de nemulțumire din partea vicepreședintelui Mircea Govor.

Consiliul Judetean Satu Mare (15)

Nu ne-am bătut joc de locul unde stăm. Dacă tot discutăm politic hai să spunem în felul următor, să nu uităm că o perioadă lungă de timp a guvernat UDMR și au avut grijă mai mare de aceste comunități. Trebuie să recunoaștem asta și să nu o ocolim.  Acum dacă mergem pe varianta asta probabil că și eu voi avea grijă în următorii ani să fac acest lucru, dar nu o voi face pentru că nu vreau să fac aceleași practici care au fost. Nu am vrut să deschidem o discuție care nu își are loc aici, dar  vă asigur de un lucru, că acolo unde au fost alocați bani pentru canalizare, drumuri, sala de sport etc., normal că acea comună sau două, trei au fost premiate . Când în alte părți nu au fost alocați bani nici pentru un trotuar și au rămas în noroi până în gât, acum reparăm ce nu au făcut alții. Acest subiect chiar mă irită și am rugămintea să ne limităm la ceea ce putem să facem”, a mai declarat Mircea Govor.

Reprezentanții UDMR au reacționat la aceste afirmații considerând că niciodată nu s-a făcut diferență între comune și că întotdeauna se consultau toți lideri de grup în privința listei cu prioritățile din județul Satu Mare.

Mircea Govor în încheierea discuției a declarat că nu mai încurajează  acest concurs menționând faptul că se fac separatisme între oameni pledanți și foarte mizerabili, și că s-au jignit celelalte comunități. La finalul discuțiilor ședința s-a încheiat iar aprobarea Regulamentului privind concursul ”Cea mai curată și bine gospodărită comună din județul Satu Mare”  a fost amânată pentru următoarea ședință.

6 comentarii

  1. turist Răspunde

    Turistii care vor veni la Satu Mare au nevoie in primul rind de drumuri bune, parcari curate dotate cu toalete,santuri curatate de balarii si gunoaie, etc, etc, si cind le vom avea pe toate astea facem si locuri pt picnic.Cine a nascocit acest criteriu pt un concurs este un tembel.

  2. jojo Răspunde

    PICNIC ? ce tematica…..
    O tampenie !!!!!!!!!!
    Sunteti cretini ? Chiar va bateti joc de oameni ?
    Alta tema ,mai edificatoare si care sa antreneze comunitatea pentru dezvoltarea si infrumusetarea satului lor ,nu ati gasit ?
    Faceti ,atunci un mic concurs de idei….. o sa aveti de unde alege… !!!!
    Cei de la -Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM)- sunt niste expirati,din toate punctele de vedere.
    Dar in tot CJ nu sunt alte capete luminate ….?

  3. aura Răspunde

    Felicitari,D-le Govor
    Bine spus !
    Un roman adevarat, demn de inaitasii locului(supur,…).
    Nu le permiteti sa stearga cu noi pe jos.

  4. transparenta Regulament Răspunde

    Publicati regulamentul pe site-ul CJ – sa poata fi vazut si completat cu sugestii de populatie !

  5. premiul - ceva util comunitatii Răspunde

    Amendament!
    Premiul – sa constea in ceva care sa fie util comunitatii. Un utilaj(multifunctional-dezapezire, curatare santuri,etc,etc), etc,etc.
    Sa nu mai fie o masina ca data trecuta. Sa se plimbe primarul si gasca si sa mai si consume combustibil degeaba din banii contribuabililor !
    Gata ! Sa fie ceva util,folositor -pentru comunitate !!

  6. svab Răspunde

    Poate-i aminteste vreun prieten dlui Govor ca datorita svabilor au venit in judet investitori germani care platesc impozite grase la bugetul judetului…si in continuare intelegeti ce vreau sa spun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.