Ultima actualizare: azi, 11:21

Sănătate

DSP Satu Mare: Atenție la mușcătura de căpușe!

muscatura_capusaCăpușele pot transmite boli grave, numărul de îmbolnăviri de boala Lyme în județul Satu Mare în 2010 au fost în număr de 28, în 2011 s-au înregistrat 17 cazuri, în 2012 au fost 5 cazuri iar în 2013 au fost înregistrate 12 îmbolnăviri.

Căpuşele sunt foarte mici şi se hrănesc cu sânge de mamifere, reptile şi păsări, de la care pot lua bacterii sau viruşi.

Căpuşele pot muşca şi oamenii care trec prin mediul lor de viaţă. Cu toate că muşcătura de căpuşe nu este, în sine, periculoasă, există riscul ca acestea să transmită infecţii în sânge atunci când se hrănesc şi să provoace boli grave.

Ciclul de viaţă al căpuşelor cuprinde următoarele stadii de dezvoltare: ou, larvă, nimfă şi căpuşă adultă. În ultimele trei stadii, căpuşele pot muşca şi transmite boli.

femelă adultă

  • mascul adult
  • nimfă
  • larvă

Dimensiunile pot diferi considerabil, în funcţie de specia de căpuşe.

În Europa, bolile transmise de căpuşe la oameni sunt:

– encefalita de căpuşe

– boala Lyme (borelioză)

– febra recurentă 

Căpuşele sunt prezente atât în zonele rurale, cât şi în cele urbane, inclusiv în numeroase destinaţii populare pentru activităţi în aer liber şi turism. Persoanele care vizitează zonele rurale sunt cele mai expuse riscului de a fi muşcate de căpuşe, dar acesta este prezent şi în locaţiile pentru picnicuri, în parcuri şi grădini. Riscul este mai mare atunci când practicaţi activităţi în aer liber, cum ar fi camparea în natură, drumeţii, ciclism, alpinism, pescuit sau vânătoare. Dacă vizitaţi o zonă în care există căpuşe infectate, asiguraţi-vă că ştiţi cum să preveniţi şi să detectaţi muşcăturile de căpuşă.

 

Măsuri preventive

Encefalita de căpuşe poate fi prevenită prin vaccin. Vaccinarea se recomandă persoanelor care intenţionează să călătorească şi să rămână într-un loc unde encefalita de căpuşe este endemică de peste trei săptămâni, precum şi celor care intenţionează să viziteze zone rurale din regiuni endemice sau care au în plan să campeze.

In Romania nu exista disponibil prin Programul National de Vaccinari (gratuit) un produs de tip vaccin.

Exista centre de vaccinare care asigura consiliere si suport in vederea prevenirii unor boli specifice calatoriilor si  vaccinari suplimentare recomandate

Boala Lyme (borelioza), febra recurentă şi febra hemoragică Crimeea-Congo nu pot fi prevenite prin vaccinare, este important să vă protejaţi singuri împotriva muşcăturii de căpuşă.

 

Evitarea sau reducerea la minim expunerea la muşcătura de căpuşă

  • Folosireai un produs insectifug
  • Purtarea unor haine dechise la culoare cu pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă şi textură mai deasă
  • Purtarea unor pantofi sport deschişi la culoare fără orificii sau decupaje; papucii/ sandalele sunt excluse.
  • Folosirea hainelor şi păturilor pentru picnic deschise la culoare, pentru a putea detecta uşor căpuşele
  • Folosirea plaselor anti-insecte în jurul patului şi a foliilor de protecţie atunci când se doarme pe pământ sau în cort
  • deplasarea pe mijlocul cărărilor şi evitarea atingerii cu corpul a plantele din jur

 

Îndepărtarea imediată şi corectă a căpuşelor

Riscul de infecţie este mai mic atunci când căpuşa este detectată şi îndepărtată imediat.

Deoarece sunt foarte mici şi, de obicei, muşcătura lor nu este dureroasă, căpuşele pot trece uşor neobservate pe corp. De aceea, este important să vă controlaţi cu atenţie, atât pe dumneavoastră, cât şi pe copiii dumneavoastră, precum şi îmbrăcămintea, după ce aţi vizitat locuri în care pot exista căpuşe.

Ø Controlaţi tot corpul, acordând atenţie specială zonei axilare, inghinale, picioarelor, zonei ombilicale, gâtului şi capului. La copii, căpuşele sunt adesea detectate pe cap, la rădăcina firului de păr. De obicei, muşcătura de căpuşă are aspectul unei mici umflături închise la culoare cu o coajă care nu poate fi înlăturată la pieptănat. O lupă poate fi de folos.

Ø Este important să se înlăture căpuşa în întregime, fără a rupe partea posterioară a corpului, pentru a nu-i lăsa capul înfipt în rană. Căpuşa trebuie îndepărtată cu o pensetă fixată cât mai aproape de piele, trăgând cu atenţie şi dintr-o singură mişcare, fără a o smulge sau răsuci. Nu striviţi corpul căpuşei şi nu aplicaţi căldură sau vreo substanţă pe ea, deoarece acest lucru ar putea determina vărsarea conţinutului stomacal al căpuşei în rană şi, implicit, transmiterea bacteriilor sau a virusului.

Ø Ţinând-o în pensetă, înfăşuraţi căpuşa în hârtie igienică şi aruncaţi-o la toaletă. Apoi spălaţi rana cu apă caldă şi săpun şi aplicaţi o soluţie antiseptică, de exemplu, spirt sau iod, pe zona afectată.

Ø După înlăturarea căpuşei, este posibil ca o mică parte din aparatul său bucal să rămână în rană. Aceasta nu este periculoasă şi va dispărea după câteva zile, odată cu rana. Totuşi, dacă leziunea nu începe să se vindece după câteva zile, trebuie să consultaţi un medic, întrucât aceasta ar putea indica o infecţie (rar).

Daca aţi fost muşcat de căpuşă , în perioada următoare, fiţi atent la simptome caracteristice bolilor transmise de căpuşe.  În cazul în care vă îmbolnăviţi în termen de o lună de la data muşcăturii, trebuie să informaţi medicul despre data şi locul acesteia.

Despre boli: simptome şi tratamente

Vă rugăm contactaţi medicul dacă prezentaţi unul dintre simptomele descrise în continuare.

Boala Lyme (borelioza) se manifestă prin următoarele simptome care apar, de obicei, în 30 de zile de la momentul muşcăturii:

• erupţie cutanată roşiatică, de formă circulară, în jurul muşcăturii

•semne si  simptome ca febră, oboseală, dureri de cap, dureri muscularesau acuze asemanatoare gripei.

Cele mai multe cazuri de borelioză pot fi tratate, prin administrare de antibiotice timp de câteva săptămâni. Netratată, însă, boala poate provoca infecţii ale inimii, articulaţiilor şi sistemului nervos.

Encefalita de căpuşe este asociată cu următoarele simptome care, de obicei, apar în 4 săptămâni de la momentul muşcăturii:

febră, oboseală, dureri de cap, dureri musculare şi greaţă

Faza avansată a bolii implică sistemul nervos, cu simptome similare celor de meningită, şi necesită spitalizare. În prezent, nu există niciun tratament pentru encefalita de căpuşe. Deşi cazurile de deces sunt rare, există un risc considerabil de efecte neurologice de lungă durată. Vaccinarea prealabilă şi luarea măsurilor de protecţie împotriva muşcăturilor de căpuşe sunt extrem de importante atunci când vizitaţi o regiune endemică.

• dureri abdominale şi vărsături

• sângerări

Un comentariu

  1. anonim Răspunde

    Buna ziua

    Interesant articolul.
    Ar fi foarte bine daca autoritatile, Primaria si societatile subordonatoare ar da cu insetifuge peste tot in parcuri, in zonele verzi, in zonele digurilor si in toate zonele cu terenuri virane, cu verdeata si nu numai. Acest lucru ar trebui sa se faca periodic, macar 1 data la 2 luni sau chiar mai des.
    In ultima perioada parca aceste capuse s-au inmultit.
    In speranta ca nu va fi frica sa mergem in parcuri sau pe diguri va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.