Ultima actualizare: azi, 15:14

Locale

Alcoolul

 

Fete-alcool

Desi multi parinti isi fac griji in legatura cu drogurile, in realitate cea mai mare amenintare, in special pentru fetele tinere, o reprezinta alcoolul. Acesta este pretutindeni si tinde sa fie acceptat ca parte integranta din viata sociala a multor persoane, multi parinti considera ca a te imbata din cand in cand, este un lucru normal in procesul de crestere, uitand ca alcoolul este un drog foarte puternic. Da, este adevarat ca in c

Dar efectele nocive ale bauturii sunt cu mult mai semnificative, in special pentru femei – indiferent de varsta.

Pentru femeile tinere, un pericol major il constituie efectul pe care alcoolul il poate avea asupra creierului. Alcoolul te dezinhiba si-ti submineaza ratiunea, astfel incat te arati dispusa “sa mergi mai departe” cu cineva la care nici nu te-ai uita a doua oara daca ai fi treaza. De asemenea, ai putea sa uiti de mijloacele de contraceptie care te-ar proteja de o sarcina nedorita sau de boli cu transmitere sexuala.

Iar cand vine vorba de sarcina, chiar si consumat in cantitati mici, alcoolul poate dauna dezvoltarii fatului. Utilizarea pe termen lung poate cauza daune iremedialbile ficatului, inimii si sistemului nervos, si poate creste riscul de cancer la san, insa in ciuda acestor lucruri, in prezent, femeile consuma mai mult alcool, care nu prezinta simptome pana cand ficatul nu este realmente distrus. Alcoolul este un drog foarte periculos si din pacate, “sa iesi la un pahar” – cum spun tinerii, a devenit un lucru obisnuit.

            Nu exista egalitate a sexelor cand vine vorba de consumul de alcool. Este stiut faptul ca organismul femeilor nu poate procesa bautura la fel de bine ca cel al barbatilor. Daca o femeie bea aceeasi cantitate de alcool ca un barbat, ea se va imbata de doua ori mai tare decat acesta.

Alcoolul consta in mare parte din etanol pe care organismul il percepe ca pe o otrava. Atat femeile cat si barbatii au in stomac o enzima care se numeste dehidrogenaza si care transforma etanolul intr-o substanta inofensiva, inainte de a-l elibera in sange. Insa dehidrogenaza functioneaza 70-80% mai eficient in cazul barbatilor, asadar, in sangele femeii va ajunge mai mult din etanolul otravitor. In cele din urma, alcoolul va ajunge in ficat pentru procesarea finala. Ficatul unui barbat poate descompune o bautura alcoolica intr-o ora, in cazul unei femei va dura mai mult timp.  In plus, de obicei femeile cantaresc mai putin decat barbatii, iar corpul lor are un continut mai mare de grasime, ceea ce insemana ca exista mai putina apa care sa dilueze alcoolul, rezultand o concentratie mai mare  a alcoolului din sange.

Toate acestea, subliniaza un fapt trist: femeia are o “cariera” alcoolica mai scurta decat un barbat, inainte de instalarea unor probleme medicale serioase.

            Daca planuiesti sa ramai insarcinata, incearca sa renunti de tot la alcool sau sa bei doar ocazional cate un pahar de vin. Alcoolul patrunde prin placenta si a fost asociat cu un risc crescut de avort spontan, copii nascuti morti si nasteri premature. Consumul excesiv de alcool este periculos pentru fat in special in primul trimestru de sarcina, cand i se dezvolta organele si membrele.

Copiii afectati prenatal de consumul de alcool pot avea o dezvoltare mai lenta inainte si dupa nastere, se pot naste cu malformatii faciale sau ale organelor si cu dizabilitati mentale. In formele cele mai severe, aceste probleme sunt cunoscute sub denumirea de sindrom alcoolic fetal.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.