Ultima actualizare: azi, 11:56

Locale

Expo Bursa Ideilor, ediția 2013-2014

bursa ideilorFundația Hans Lindner, în colaborare cu unitățile de învățământ din județul Satu Mare care desfășoară cursuri pentru clasele IX-XII, a organizat și anul acesta programul Bursa Ideilor, care este un program de promovare a culturii antreprenoriale în rândul elevilor de liceu, scopul fiind acela de a aduce mai aproape mediul de business, gândirea managerială spre tineri, respectiv înspre instituţiile de învăţământ, dezvoltând oferta educaţională a acestora.

Anul acesta 28 de echipe s-au înscris la programul Bursa Ideilor , iar 14 echipe şi-au predat proiectul de afacere. În urma evaluării 8 dintre acestea au ajuns în ultima etapă a programului, etapa EXPO. Expo-ul s-a organizat sub forma unui eveniment care a avut loc la Casa Şvabilor pe 16 mai, unde echipele s-au pregătit cu un stand , cu proiectul de afacere şi toate cunoştinţele antreprenoriale acumulate pe parcursul training-urilor, timp de 4 luni.

Pe lângă cele 8 echipe şi ideile sus menționate, expoziţia de anul acesta a găzduit în plus 3 echipe din alte oraşe care şi-a anunţat intenţia de a fi prezente la eveniment, ( Carei, Oradea, Cluj Napoca).Aceste echipe au participat în afara competiţiei.

Echipele au fost jurizate de către 12 întreprinzători sătmăreni, parteneri ai programului, ei fiind prezenţi la toate etapele premergătoare finalei. Ei au putut puncta viabilitatea, inovativitatea proiectelor şi munca în echipă. Primele trei echipe cu punctajul cel mai mare sunt:

Locul I: Electro Ring ( Colegiul National M. Eminescu / Satu Mare, profesor coordonator: Petrachioaie Alice): Pista automobilistică (Auto Racing)
Locul II.: Quilling Tab (Colegiul National M. Eminescu / Satu Mare, profesor coordonator: Silaghi Gigelia): Atelier confecţionat bijuterii şi decor “Handmade”
III. Hely: Sunrise (Liceul catolic Hám János / Satu Mare, profesor coordonator: Simon Laura): Cafenea şi Pub pe vapor plutitor pe Someş

Premiile din acest an se compun sub formă de practică de acumulare experienţă antreprenorială pe timpul verii la firme sătmărene şi diverse vouchere pentru cumpărături. Toate cele 8 echipe calificate în finală au mai primit invitaţie din partea Camerei Meşteşugarilor şi a Camerei de Comerţ Româno-German de a participa la Expoziţia “Fabricat în Satu Mare”,  adică să fie alături de marile companii de renume din regiune, planificat în luna septembrie 2014.

În privința unităților de învățământ, programul oferă o activitate educațională alternativă pe parcursul căreia elevii pot dobândi abilități necesare în viața de zi cu zi, ocazia de a cunoaște oameni de afaceri și firme de succes. Pentru profesori poate însemna o provocare de a coordona o echipă în realizarea unui plan de afacere real și viabil.

Parteneriatul dintre şcoli şi Fundaţia Hans Lindner poate deveni şi mai atractiv pe viitor, deoarece în planurile fundaţiei se regăsesc a serie de oportunităţi cu privire la diversificarea ofertei şcolare a instituţiilor de învăţământ, preluând modelul acestui concurs. Pe de altă parte Fundaţia Hans Lindner anunţă deschiderea unui program de susţinere a inițiativelor private economice, “Start Up”. Sunt aşteptaţi  acei tineri sătmăreni, care iau în calcul deschiderea efectivă de noi firme private, inovative. Organizatorii sunt încrezători în ceea ce priveşte crearea de noi locuri de muncă în judeţul Satu Mare, o premiză promiţătoare pentru dezvoltarea durabilă a acestei regiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.