Ultima actualizare: azi, 11:07

Locale

Ileana Blidar: Am sufletul și mâinile curate și nu fug în Parlament pentru imunitate

Ileana Blidar prima paginaToți românii votează pe 25 mai membrii Parlamentului European. Sătmărenii din colegiul 2 își vor vota și deputatul, în locul lăsat liber de Ovidiu Silaghi, urmărit penal. De ce să voteze vecinul tău și tu nu? De ce el are un cuvânt de spus și tu nu?

Vin înaintea dumneavoastră cu priorități clare, cu drag de muncă și cu responsabilitatea lucrului bine făcut. Mie îmi pasă de județul nostru și de aceea știu clar ce am de făcut: Satu Mare în fruntea țării!

1. Care sunt atribuțiile parlamentarului?

Să fac legi bune și clare. Să reprezint sătmăreanul, cu interesele și cu problemele lui. Să reprezint românii. Să nu dorm în Parlament așa cum fac prea mulți. Să fiu prezentă la datorie și să îmi fac treaba așa cum știu cel mai bine – cu multă răspundere și competență. Să nu lipsesc de la ședințe și să nu uit niciodată că interesul românului și al sătmăreanului este cea mai importantă grijă a mea.

Așadar, voi face legi bune în Parlament alături de colega mea, Andreea Paul, în numele Sătmarului. Susțin în mod particular, cu toată forța mea, proiectele de lege pe care doamna Paul deja le-a depus în Parlament pentru creșterea alocațiilor copiilor sau pentru diminuarea taxelor, impozitelor și accizelor. Am de gând să inițiez o nouă lege pentru blocarea exportului de bușteni și pentru susținerea exportului de produse din lemn prelucrate, cu valoare adăugată ridicată, ca să putem crea locuri de muncă la noi acasă. Satu Mare trebuie să redevină ceea ce a fost odată – lider în exportul de mobilă.

Voi duce problemele sătmărenilor prin întrebări și interpelări parlamentare în fruntea țării. Voi solicita lămuriri asupra activității Guvernului ori de câte ori derapează și își uită responsabilitățile sau iau măsuri în folosul propriu. 

Nu voi ezita să susțin moțiunile simple și de cenzură prin care PDL va sancționa derapajele guvernării de stânga și deciziile lor greșite.

Îmi doresc să fac parte din Comisia parlamentară de buget-finanțe și bănci pentru a putea negocia banii necesari pentru proiectele de investiții din județul nostru și din Transilvania.

Poza 12. Cum aveți de gând să le îndepliniți?

În primul rând, am un ajutor potrivit: Andreea Paul, care are deja o experiență de un an și jumătate în Parlament. Ea are de departe cea mai bună activitate în Camera Deputaților dintre toți parlamentarii de Satu Mare. Ea îmi este sprijin. Mă va ajuta să mă familiarizez mult mai repede cu procedurile din Camera Deputaților.

În al doilea rând, nu mă duc în Parlament să huzuresc. Nu intru în concediu odată ce ajung acolo. Îi reprezint pe români și, cu această motivație, orice obstacol poate fi depășit. Vin dintre oamenii de rând și le simt necazurile. Toate zilele de campanie le-am petrecut pe teren – ascultând, punând întrebări, luând notițe. Am luat aminte la păsurile oamenilor, la necazurile lor și la soluțiile pe care le au pentru problemele zilnice. Le voi pune pe ordinea de zi a Parlamentului. Sătmărenii vor taxe mai mici, vor alocații mai mari pentru copii, cer mai puțină birocrație și mai multe locuri de muncă. Iată pe ce se vor plia primele mele întrebări, interpelări și proiecte de legi.   

3. Cum vă raportați la Parlamentul European, la dispozițiile Parlamentului European?

Îmi doresc salarii și pensii europene mai mult ca niciodată, pentru că prețuri europene avem deja. Îmi doresc școli și spitale de standard european. Copii și tineri buni, cadre medicale foarte bine pregătite avem deja.

Așa cum eu îi reprezint pe români în Parlament, Parlamentul European reprezintă interesele cetățenilor europeni la Bruxelles. Așa cum se raportează românii la mine ca deputat, la fel mă raportez eu la parlamentarii europeni. În primul rând ca cetățean.  

În al doilea rând, ca deputat al României. Nu putem ignora deciziile UE care ne solicită conformarea legislației noastre cu cea europeană. Dar în același timp, nu voi uita nicio clipă că pământul românesc este bunul nostru și al copiilor noștri. Suntem europeni. Suntem parte a Uniunii Europene. Este un privilegiu, dar și o mare responsabilitate. Avem nevoie să stăm sub umbrela europeană – ne este mult mai bine decât să rămânem singuri sau, mai grav, să ne orientăm spre est, așa cum ne-a arătat că face Ponta. PDL transmite azi un puternic mesaj politic de dreapta pro-european și anti-corupție. PDL este partidul faptelor, al responsabilității, al parteneriatului cu cel mai puternic partid european – Partidul popular European (PPE). PDL este partenerul celui mai puternic politician european, care dă tonul dezvoltării în următorii 5 ani în Europa: cancelarul german Angela Merkel. Spre deosebire de noi, PSD este partidul vorbelor, al parteneriatului cu Putin și cu rușii.

Să nu uităm că PSD-ul lui Năstase a ratat primul val de aderare a celor 8 țări din Europa Estică și Centrală din anul 2004 și că România a intrat în Europa abia în anul 2007, sub guvernarea PDL și a alianței Dreptate și Adevăr. PSD-ul lui Ponta ratează de 2 ani intrarea României în spațiul Schengen, iar eu susțin foarte puternic acest proiect în interesul românilor și al afacerilor românești.

Poza 24. Ce părere aveți despre traseismul  politic?

Trăim o criză acută de moralitate. Traseismul politic a infestat grav clasa politică, de la tineri la seniori. E o adevărată golăneală politică. Bulversarea valorilor ideologice ne costă credibilitatea în ansamblu a cetățenilor. Traseismul îi îndepărtează și mai mult pe cetățeni de politică. Cu alte cuvinte, sunt de vină și cei care pleacă, și cei care îi primesc.

Traseism politic înseamnă trădare pentru a-ți urma propriile interese. În Colegiul 2 din județul Satu Mare avem 3 astfel de cazuri: Silaghi și-a vopsit sufletul galben în roșu și a fugit să candideze la PSD. Alți doi foști colegi de-ai mei de la PDL au sărit în alte două bărci politice, mai mititele. Cine își trădează familia politică, își trădează și cetățenii și națiunea. Avem această certitudine deja. Deci nu merită votul nostru. Oamenii aceștia deja ne-au dovedit că nu își urmează decât interesul. Or, cum deja am spus, cea mai mare grijă a mea este românul și sătmăreanul. 

Eu am mâinile și sufletul curate. Eu nu am probleme cu ANI sau cu DNA cum are Ovidiu Silaghi. Eu nu fug în Parlament ca să mă ascund, deoarece nu am nevoie de imunitate. Rămân aici. Nu am trădat și nu am fugit în alte partide precum au făcut unii dintre contracandidații mei. Voi reprezenta cu cinste interesele românilor.

5. Alegerile parlamentare din Colegiul 2 Satu Mare costă 150.000 euro. Ce s-ar fi putut face cu acești bani?

Sătmărenii plătesc 150.000 de euro din propriile buzunare pentru scrutinul electoral din Colegiul 2, organizat pentru alegerile în Camera Deputaților. Motivul? Numai și numai pentru că penalul Ovidiu Silaghi și-a dat demisia din funcția de deputat în septembrie 2013. De ce vine astăzi să le ceară din nou votul sătmărenilor, pentru aceeași funcție? Crede că își permite așa de ușor să se răzgândească pe banii românilor? Este cea mai josnică formă de jignire a sătmăreanului. 

Sătmărenii au neapărată nevoie de investiții pentru creșterea nivelului de trai. Iată câteva dintre prioritățile spre care putea fi alocați acești bani:

Investiții în educația sătmăreană. 11 unități de învățământ din municipiul Satu Mare își desfășoară activitatea în imobile închiriate. Cei 150.000 de euro ar fi putut fi folosiți măcar pentru primele investiții necesare identificării unui imobil pentru ca elevi să își desfășoare orele în condiții normale. O parte a elevilor învață în condiții inadmisibile, uneori chiar la subsolul imobilelor. Nu mai putem permite menținerea acestei situații.

Investiții în sănătatea copiilor noștri. Avem nevoie de măsuri pentru a combate mortalitatea infantilă. Satu Mare este județul cu cel mai mare număr de copii morți: 9 din 1.000 de copii se nasc morți, de două ori mai mulți decât media înregistrată la nivel național. Accesul viitoarelor mame la controalele medicale de rutină, înainte și în perioada sarcinii, este slab dezvoltat.

Rata mortalității infantile este foarte ridicată: numărul copiilor sub un an decedați se ridică la 10,5 la mie, peste media națională de 9,4 la mie. Fenomenul este cauzat de precaritatea asistenței postnatale a proaspetelor mămici. 

Pentru ce puteam folosi cei 150.000 euro? Pentru dotarea cel puțin a unei secții cu de nou-născuți cu echipamentele necesare, pentru reabilitarea secțiilor de obstetrică-ginecologie sau pentru campanii de informare asupra importanței controalelor prenatale și a îngrijirii copilului.

Consultanță pentru absorbția fondurilor europene. Pentru agricultorii români, subvenția nu ajunge nici pentru plantarea culturii, cu atât mai mult nu sunt suficienți pentru dezvoltarea fermelor. Fondurile europene sunt cele mai potrivite atât pentru agricultori, cât și pentru tinerii și femeile care doresc să își dezvolte o afacere.

Promovarea cuptoarelor dacice de la Medieșu Aurit. Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor. Am ca prioritate grija pentru vestigiile sătmărene, în primul rând pentru Cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit. Astfel putem promova și dezvoltarea turismului rural și crearea de locuri de muncă în agroturism.

Pe 25 mai, aproape 66 de mii de sătmăreni din Colegiul 2 sunt așteptați la vot. Veți primi două buletine de vot:

  • Unul pentru deputat în Parlamentul României. Mă găsiți pe prima poziție pe buletinul de vot.
  • Unul pentru echipa Parlamentului European. Acolo îi găsiți pe Theodor Stolojan, Monica Macovei, Daniel Buda, Adrian Cozma etc. tot pe locul 1 pe buletinul de vot. Este cea mai bună echipă care merită deopotrivă votul dumneavoastră.

 

Ileana Blidar
Candidată ca deputat în Colegiul 2 din Satu Mare
Președinta Organizației de Femei a PDL Satu Mare

9 comentarii

  1. osanu Răspunde

    extraordinar ce seamana aceste declaratii agresiv- demagogice cu toate declaratiile lui Voas, precis platesti aceiasi ,,cronicari’, nu? Ca dac-ar fi dupa tine, care nu poti articula o fraza coerent, ar fi vai de campania asta de rahat!

    • hanny Răspunde

      Ati ascultat-o pe d-na Ileana? Cred ca vorbește coerent si se vede clar ca este o doamna cu care poți discuta. Pe mine m-a ascultat si sunt sigura ca daca ajunge deputat nu va uita de noi satmarenii.

  2. Marinel Răspunde

    Eu ii iubesc toti canditatii,am sa-i votez pe toti,sa nu se supere careva.

  3. Staboratorul de mercedesuri Răspunde

    Blidar si Vass = papusa si papusarul. Konec.

  4. Comisarul Pista Răspunde

    Ai dreptate sa fie egalitate! Toti sunt “valorosi” si nu ne putem decide, asta inseamna sa ne dam votul tuturor!

  5. Marin Răspunde

    Blidar asta din mijloc de poza nu a lucrat ca profesionista la Mircea Govor? Isi zicea Burra pe atunci. Era priceputa si lasa la pret, nu ca alelalte parasute. Isi stia valoarea. Ma bucur sa vad ca se poate reusi in viata.

  6. maxx vv Răspunde

    asta-i sotia celui mai mare hoti cfrist,sarmexist blidaru?

  7. Tamplar Răspunde

    Ai mainile curate? Ai prins totul cu manusi? Cu sufletul mai pputem discta.

  8. Tamplar Răspunde

    Ai mainile curate? Ai prins totul cu manusi? Cu sufletul mai pputem discuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.