Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

De Rusalii au fost binecuvântate holdele de grâu de la Marna

marnaPreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a participat luni, 9 iunie 2014, în satul Marna Nouă la liturghia săvârșită la biserica din localitate.

După slujba bisericească credincioșii au iesit din biserică și în alai au mers la crucea de la intrarea în sat unde preotul paroh Călin Pop a binecuvântat holdele.

“Pentru biserica creștină este o sărbătoare foarte mare, sărbătoarea Rusaliilor.  Marna Nouă există și astăzi datorită păstrării obiceiurilor. Moții din Mărișel județul Cluj, satul de unde au venit primii coloniști moți în 1924 au format acest frumos sat în care putem vedea atâtea obiceiuri și tradiții păstrate. Aici  la Marna Nouă, în acest sat de moți, vedem că locuitorii  au reușit să își păstreze atât de bine tradiția, obiceiurile, cultura strămoșească indiferent de greutăți. Acestea sunt lucrurile pe care trebuie să le prețuim, să le păstrăm și ceea ce se întâmplă la Marna ar trebui prezentat și altor comunități, fiind un exemplu. Obiceiurile, tradițiile, cultura strămoșească trebuie predate mai departe copiilor noștri, acesta fiind secretul ca județul și de ce nu, țara noastră să aibă un viitor a declarat președintele Consiliului Județean Adrian Ștef.

Vechiul Testament spune despre Rusalii că sunt o sărbătoare agricolă de bucurie, în care roadele pământului sunt oferite ca ofrandă. Mai târziu, Rusaliile au ajuns să fie considerate drept o sărbătoare a Legământului încheiat între Dumnezeu şi Moise la ieşirea din Egipt a evreilor.

Ritualul este unul profund creştin, pentru că grâul obţinut din holdele binecuvântate este folosit şi pentru prepararea pâinii, care este apoi transformată în euharistie. Preoţii spun că Rusaliile reprezintă şi sărbătoarea naşterii Bisericii, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra celor care l-au recunoscut drept Domn şi Dumnezeu pe Iisus Hristos.

Sursa: Consiliul Județean

marna2

2 comentarii

  1. Johannes Rau Răspunde

    Mai bine i-ar sfinti pe mafiotii PSD coica govor, jenica ardelean, viman sa se sature de bani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.