Ultima actualizare: azi, 11:56

Totul despre sex

Cele mai grave boli cu transmitere sexuală sunt HIV, hepatita şi sifilisul

sex-5Infectiile foarte grave

 HIV

 Virusul imuno-deficientei umane (HIV) afecteaza sistemul imunitar al organismului distrugand capacitatea naturala a acestuia de a se apara de infectii. La momentul actual nu exista tratament pentru HIV (si nici nu va exista, din nefericire, in viitorul apropiat) – odata infectat, il ai toata viata. Totusi acest diagnostic nu mai reprezinta o sentinta la moarte, tratamentele  moderne ajutand multe persoane care poarta virusul sa supravietuiasca timp indelungat. Dar iti afecteaza cu siguranta calitatea vietii si majoritatea persoanelor cu HIV trebuie sa ia cantitati mari de medicamente in fiecare zi, ceea ce poate provoca efecte secundare neplacute.

Virusul HIV poate fi transmis numai prin transfer de sange, sperma, fluide vaginale si lapte de la san. Principalele cai de infectie sunt actul sexual vaginal sau anal cu o persoana infectata sau utilizarea de ace infectate de catre persoanele care se drogheaza. O femei infectata poate transmite virusul la fat, inainte sau in timpul nasterii. Uneori HIV se transmite si prin sex oral, dar numai daca persoana respectiva prezinta leziuni bucale. Sunt foarte rare astfel de cazuri , deoarece saliva contine in general o concentratie foarte mica de virus. De aceea, doar daca te saruti cu o persoana infectata, esti in siguranta.

La persoanele dependente de droguri, precum si la cele care au revenit in curand din africa, riscul de a fi infectate cu virusul HIV este mai ridicat, si in multe cazuri, femeile s-au imbolnavit in urma contactului cu un barbat dintr-un grup cu risc crescut. Insa unele femei au luat HIV de la barbati care nu se aflau incadrati intr-un grup cu risc crecut, iar in Marea Britanie, numarul de cazuri de HIV in randul heterosexualilor il depaseste pe cel din randul homosexualilor. Nu poti fi niciodata prea precaut.

 

Semnele ingrijoratoare

 Nu exista semne sau simptome immediate ale infectarii – cat de bine ar fi daca ar exista. Desi e posibil ca la unele persoane sa apara un fel de gripa, aceasta trece de obicei neobservata. Singura modalitate prin care poti afla daca ai HIV este sa faci  un test.

 

Diagnosticul si tratamentul

 Testul HIV detecteaza prezenta in organism a anticorpilor impotriva virusului. De obicei este nevoie de trei luni pentru ca acestia sa se dezvolte, astfel incat un test facut imediat dupa infectare s-ar putea sa nu fie concludent. Poti face gratuit teste HIV la diverse clinici si spitale din orasul tau. Femeile insarcinate sunt adesea supuse unor teste de rutina pentru a verifica daca au virusul. Indiferent unde ti-a facut testul, va trebui sa astepti cateva zile rezultatul, iar acesta nu ti se va comunica prin telefon, doar personal. Tratamentul este gratuit si este administrat de specialisti, si nu de medicul de familie.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.