Ultima actualizare: azi, 20:25

Locale

Măsuri urgente pentru îmbunătățirea apei potabile din Negrești Oaș

SAMSUNG CSCDin dispozitia prefectului județului Satu Mare, dr. Eugeniu Avram luni, 11 august 2014, de la ora 10,00 la sediul Primăriei Negrești-Oaș a avut loc o şedință de lucru pentru soluționarea problemei calității apei furnizată în orașul Negrești-Oaș. 

Şedința a fost condusă de subprefectul Altfatter Tamas. Au participat  primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, managerul public al judeţului Satu Mare, Nicolae  Bura, reprezentanți ai Instituției Prefectului, SC Apaserv, Sistemului de Gospodărire a Apelelor Române (SGA) Satu Mare, Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu(CJ-GNM), Direcţiei de Sănătate Publică(DSP), Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare(ISV) Satu Mare, Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru servicii în sectorul de apă şi apă uzată în judeţul Satu Mare, Ocolului Silvic Negreşti-Oaș, Ocolului Silvic Ciumeşti, Primăriei Certeze.

În cadrul şedinţei, primarul oraşului Negreşti-Oaş a arătat că în ultima perioadă de timp locuitorii oraşului se confruntă cu o situaţie deloc plăcută, şi anume faptul că zilnic li se furnizează apă potabilă cu un grad ridicat de turbiditate. După o discuţie în care fiecare instituţie şi-a prezentat punctul de vedere, subprefectul judeţului Satu Mare, Altfatter Tamas a propus deplasarea în teren, la priza de captare a apei de pe râul Valea Rea (Huta Certeze), locaţie principală de alimentare cu apă orașului Negrești-Oaş, precum şi în amonte la două puncte (priza de captare și evacuare) ale microhidrocentralei care funcționează pe acest râu.

Conform celor declarate de reprezentanții SC Apaserv, funcționarea intermitentă a centralei electrice cât şi exploatarea forestieră fără respectarea prevederilor Codului Silvic sunt cauzele principale ale depășirii indicatorului de turbiditate  a apei furnizate în sistem centralizat în Negrești-Oaş, pe lângă vechimea de peste 40 de ani a Uzinei de tratare a apei.  Potrivit specialiştilor din cadrul DSP, apa furnizată cetăţenilor se încadrează în limitele legale în ceea ce privește indicatorii de calitate microbiologici.

În urma evaluării situaţiei la faţa locului, subprefectul Altfatter Tamas a dispus luarea unor măsuri imediate: monitorizarea permanentă a indicatorilor de calitate a apei, atât la priza de captare cât şi la intrarea în uzina de apă, respectiv la robinetele negreștenilor, respectiv constituirea unei comisii mixte pentru verificarea respectării condițiilor de funcționare și exploatare impuse prin actele de reglementare(la microhidrocentrală şi la exploatările forestiere din zonă).

 Sursa: Prefectura Satu Mare

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.