Ultima actualizare: azi, 17:36

Locale

Măsuri urgente pentru îmbunătăţirea calităţii apei din Negreşti Oaş

SAMSUNG CSCSubprefectul județului Satu Mare, Tamas Altfatter a convocat în data de 25.08.2014 în ședință de analiză membrii Comisiei mixte de verificare a cauzelor care duc la imposibilitatea asigurării unei ape în parametri de calitate corespunzători în oraşul Negreşti-Oaş, comisie instituită prin Ordinul Prefectului  nr. 177/2014.

 Ședința a survenit ca urmare a finalizării controalelor dispuse de Instituția Prefectului și a monitorizării parametrilor de calitate ai apei.  Controalele au fost întreprinse de Comisariatul Județean al Gărzii Naționale  de Mediu și Inspecția Silvică și de Vânătoare Satu Mare pentru exploatările forestiere amonte de priza de captare a sistemului de alimentare cu apă a orașului Negrești-Oaș de pe râul Valea Rea precum și de către Inspecția Apelor din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare (SGA), Direcția de Sănătate Publică (DSP) și  Comisariatul Județean al Gărzii Naționale  de Mediu pentru verificarea respectării actelor de reglementare de către operatorul MHC – microhidro-centralei situată amonte de priza de captare.  Parametrii de calitate ai apei au fost monitorizați continuu pe o perioadă de 2 zile de către laboratoarele SGA, DSP precum și de către APASERV SATU MARE SA – operatorul de apă regional.

La ședință a participat și doamna Aurelia Fedorca – primar al orașului Negrești-Oaș precum și conducătorii și reprezentanții instituțiilor implicate. După prezentarea rezultatelor controalelor și a sintezei monitorizării parametrilor de calitate ai apei se desprind primele concluzii care vor duce  la dispunerea unor măsuri pentru îmbunătățirea calității apei, astfel:

–      exploatările forestiere în zonă influențează calitatea apei captate;

–      funcționarea în regim discontinuu a MHC în situații de ape mici duce la variații de presiune care au un efect de spălare a conductei magistrale și crește mult turbiditatea apei la intarea în uzina de apă;

–      există consumatori neînregistrați conectați la magistrala APASERV.

 Subprefectul a dispus ca în cel mai scurt timp  Comisia să elaboreze un planul de măsuri cu aplicabilitate 2014-2015 a cărui implementare  să ducă la o creștere a calității apei livrată cetățenilor din Negrești-Oaș până la finalizarea proiectului APASERV prin care orașul  va avea o stație de tratare performantă și o rețea nouă de distribuție care va elimina toate aceste probleme.  

 Sursa: Prefectura Satu Mare  

Un comentariu

  1. ponta presedinte Răspunde

    No, d-apoi cum? Ca domnul govoride a strigat catre andrea paul ca in negresti nu sint probleme cu apa!!!! Care mintiti mai mai mult? Nu ca nu s-ar cunoaste, dar vreau sa va vad sinceri! Care0i primul ce recunoaste ca-i bou, in afara de stef?:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.