Ultima actualizare: azi, 15:02

Totul despre sex

Negii

negiiNegii genitali sunt incredibil de frecventi, fiind cauzati de virusul papiloma uman (HPV). Exista peste 100 de tipuri de diferite virusuri ce provoaca negi. Unele cauzeaza negi pe maini sau veruci pe picioare. Numai cateva tipuri cauzeaza negi genitali vizibili. Se transmit prin contactul direct la nivelul pielii, ceea ce inseamna ca prezervativele ofera doar o protectie partiala.

 

Semnele ingrijoratoare

 Poti fi infectata cu HPV fara sa stii, doar un procent mic de persoane infectate dezvolta negi vizibili. Daca nu apar, acest lucru se intampla la cel putin 2 saptamani dupa infectare sau chiar cateva luni mai tarziu. Negii pot varia mult de la o persoana la alta. La unele persoane apare numai unul minuscul, la altele apar numai niste excrescente mari care arata cam ca o conopida in miniatura. Pot aparea oriunde in zona genitala, in interiorul vaginului sau pe col. De obicei nu sunt durerosi sar pot irita.

 

Diagnosticul si tratamentul

 In majoritatea cazurilor, diagnosticarea este evidenta, dar daca exista dubii, acoperirea negilor cu o solutie slaba de otet  ii face albi. Negii vizibili trebuie tratati, pentru a-i impiedica ca creasca  si pentru ca virusul sa nu se transmita. Aceasta procedura presupune distrugerea lor prin inghetare sau cu ajutorul unor substante caustice. Acestea trebuie utilizate cu grija deoarece pot afecta cu usurinta pielea delicata. Exista de asemenea un colorant, dar este foarte puternic, fiind utilizat numai de catre specialisti.

Din nefericire nu poti scapa de negi de la o zi la alta – sunt necesare de obicei mai multe tratamente, de-a lungul unei perioade de cateva saptamani. Nu incerac niciodata sa utilizezi remediile pe care le gasesti in farmacii – acestea sunt destinate negilor de pe maini si de pe picioare si sunt mult prea puternice pentru a putea fii utilizate in zona genitala.

Prezenta negilor nu inseamna ca esti in pericol sa faci cancer de col uterin: acesta este cauzat de anumite tulpini de HPV care nu provoaca leziuni vizibile, sub forma de negi. Din nefericire, prezenta tulpinilor care provoaca negi vizibili nu ofera protectie impotriva altor tulpini si este foarte posibil sa te infectezi cu mai multe tulpini odata.

Morala: ai grija sa faci controale regulate.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.