Ultima actualizare: azi, 10:34

Locale

Viorel Pintea, retrimis în judecată. Procurorii DNA susţin că cerea mită constând în euro, produse lactate şi miei

Viorel Pintea DNA (10)Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului  Viorel Pintea, director la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) Satu Mare, la data faptelor, în sarcina căruia s-au reținut în concurs 3 infracțiuni de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: 

În perioadele martie – mai 2012 și 22 – 24 noiembrie 2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Viorel Pintea a pretins, în mai multe etape, de la un denunțător suma totală de 10.500 euro, din care a primit în total 5.500 euro respectiv 3.000 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului.
Sumele de bani și bunurile, au fost pretinse de inculpat în contextul derulării, între întreprinderea individuală a denunțătorului și APIA Satu-Mare, a unui contract privind înființarea unei culturi de viță de vie, valoarea totală a ajutorului nerambursabil acordat ridicându-se la suma de aproximativ 1.000.000 euro. Această sumă de bani a fost achitată denunțătorului în două tranșe de plată, una în anul 2011 și una în anul 2012.
Pretinderea respectiv darea sumei de 2.500 euro s-a făcut în condițiile în care, anterior, inculpatul Pintea Viorel i-a spus denunțătorului că în urma verificărilor în teren s-a stabilit că acesta nu îndeplinește condițiile de plată, lăsându-l astfel să creadă că aprobarea plății celei de-a doua tranșe depinde de remiterea sumei pretinse.
În cursul lunii mai 2012, în timpul campaniei electorale, inculpatul Viorel Pintea a mai pretins de la același denunțător suma de 5.000 euro, sumă din care acesta i-a dat inculpatului, într-un plic, în biroul acestuia, 3.000 lei.
La 16.05.2013, conform contractului de vânzare – cumpărare, denunțătorul a înstrăinat cultura, în suprafață de 78,25 ha, cumpărătorul preluând totodată, toate obligațiile care decurgeau din exploatarea viței de vie.
În data de 22.11.2013, inculpatul Viorel Pintea a pretins denunțătorului suma de 3.000 euro, în condițiile în care, cultura de viță de vie nu mai era supusă monitorizării APIA, iar denunțătorul desfășura alte activități agricole și zootehnice care presupuneau, în continuare un control din partea APIA – Satu Mare.
La data de 24.11.2013, denunțătorul i-a înmânat inculpatului suma de 3.000 euro pretinsă, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante. 
Ulterior, după primirea sumei de 3.000 euro de la denunțător, inculpatul Pintea Viorel a mai pretins de la acesta, un miel, valoarea acestuia fiind de 400 lei. 
În perioada 2010 – 2012, inculpatul Viorel Pintea în baza aceleiași rezoluții infracționale a pretins de la un alt denunțător, administrator al unei societăți comerciale, care are ca obiect activități agricole și zootehnice supuse controlului APIA, cu privire la subvențiile acordate pentru aceste activități, bunuri (miei, vin și produse lactate) precum și suma de 30.000 euro, din care a primit bunuri (miei, vin și produse lactate) în valoare de 36.600 lei, pentru a-și îndeplini atribuțiile funcționale stabilite prin fișa postului.
Astfel, în perioada susmenționată, denunțătorul i-a dat inculpatului Viorel Pintea, fie direct, fie prin intermediar, aproximativ 100 de miei, 2.000 litri vin și produse lactate în valoare totală de 36.600 lei, în condițiile în care inculpatul i-a promis denunțătorului sprijin în obținerea cu mai multă ușurință a subvențiilor.
În perioada campaniei electorale, din luna mai 2012, inculpatul Viorel Pintea, i-a pretins denunțătorului suma de 30.000 euro, cu motivarea că trebuie să dea acești bani superiorilor săi, asigurându-l că, în continuare va beneficia de sprijinul său ca director APIA.
Nedeținând această sumă, denunțătorul a refuzat să remită banii pretinși. După acest moment, activitățile agricole și zootehnice ale denunțătorului au fost supuse unor controale mult mai riguroase din partea APIA Satu Mare, finalizate chiar cu sancțiuni.
În cauză s-a dispus indisponibilizarea și sechestrarea următoarelor sume de bani ridicate de la inculpatul Pintea Viorel: 36.000 lei, 9.652 lei și 600 USD. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Satu Mare cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Sursa: DNA

2 comentarii

  1. sssssssttt! Răspunde

    Se stie prin Satu Mare, ca acest infractor este cel mai corupt director care a fost candva pe la SM! Daca ar avea curaj mai multi fermieri sa-si deschida gura,ne-am cutremura ce s-ar auzi! Acestui corupt TREBUIE sa-i fie confiscata averea,care este una fabuloasa( se vede din declaratiile de vere,dar care sunt sigur ca nu sunt complete)! In rest ii doresc multi ani de puscarie,deoarece acest individ a distrus destine,vieti,afaceri,cariere, etc,doar pt ca el sa castige cat mai multi bani!Daca la APIA ar intra un control serios ,dar facut de profesionisti NEUTRII,s-ar descoperii multe nereguli,gandite si puse in practica de acest bandit!

  2. satmarean 2014 Răspunde

    Il felicit pe denuntator,ar trebui sa fie mai multi curajosi,deoarece acest individ ar fi santajat multa lume ca nu le da banii(subventiile)! Fermierii NU sunt de vina ca au dat,deoarece acest individ i-ar fi santajat cu neprimirea banilor de subventii,de parca banii erau de la tatsu’! Confiscarea averii si puscarie 15 ani(cel putin) merita acest parvenit,hot,incompetent!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.