Ultima actualizare: ieri, 21:48

Totul despre sex

Sifilisul

Hepatita

 hepatita bAceasta afectiune este rezultatul unui virus care cauzeaza inflamarea ficatului. Exista mai multe tipuri, cele care pot fi transmise pe cale sexuala sunt tipul B si C, (A se ia de obicei din mancare contaminata). Atat hepatita B, cat si hepatita C pot afecta pe termen scurt sau pe termen lung ficatul, si pot creste riscul aparitiei cancerului la ficat. Ambele pot fi contractate in acelasi mod ca si virusul HIV.Sifilisul este probabil cea mai veche dintre bolile cu transmitere sexuala, iar Henric al VIII-lea a transmis-o, pare-se, tuturor nevestelor lui. Din nefericire, desi in mijlocul secolului XX era o boala foarte rar intalnita, nu a disparut si a revenit in secolul XXI. Sifilisul este cauzat de o infectie bacteriana care poate fi transmisa prin contact sexual vaginal, oral sau anal, precum si prin contact direct la nivelul pielii cu rani sau eruptii provocate de sifilis. Se transmite de la mama la fat.

Infectia parcurge mai multe stadii:

–          mai intai apar niste rani nedureroase, la femei, aceasta se afla de obicei pe vulva sau la intrarea in uter. Apar dupa 3-4 saptamani de la infectare si se vindeca in circa 6 saptamani.

–          3-6 saptamani mai tarziu apare o eruptie care nu provoaca prurit si poate acoperi intregul corp, este insotita de o stare asemanatoare cu cea gripala – gat rosu si dureri de cap. Acesta poate dura mai multe saptamani sau luni, iar acest stadiu este extrem de infectios.

–          Apoi simptomele pot sa dispara ani de zile, dar mai tarziu se poate instala sifilisul de gradul 3, care cauzeaza probleme grave la nivelul organelor interne, indeosebi la nivelul inimii, creierului si sistemului nervos, putand fi fatal.

 Sifilisul poate fi detectat printr-o analiza de rutina a sangelui. Tratamentul cu antibiotice pe o perioada de doua saptamani poate eradica infectia in prima si a doua etapa, dar afectiunile organelor interne, in cea de-a treia etapa, sunt adesea ireversibile.

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.