Ultima actualizare: azi, 18:20

Totul despre sex

Ce fac dacă rezultatul este anormal?

menstruatiaIn primul rand, nu intra in panica. Uneori acest rezultat apare pentru ca au fost prelevate insuficiente celule pentru analiza sau pentru ca celulele recoltate nu au putut fi analizate corespunzator din cauza ca au fost acoperite de sange sau de celule inflamatorii cauzate de o infectie. In astfel de situatii, testul trebuie repetat. alteori apar foarte putine celule atipice, numarul lor fiind insuficient pentru ca rezultatul sa fie pozitiv. Acesta este considerat “la limita”, motiv pentru care se recomanda repetarea frotiului dupa 6 luni.

 Testele pozitive sunt calsificate in NCI (neoplazie interepiteliala cervicala) 1,2 si 3. de multe ori NCI 1 poate trece de la sine, de aceea se recomanda repetarea testului dupa 6 luni. Dar daca, rezultatul este din nou pozitiv sau daca rezultatul este NCI 2 sau NCI 3, se recomanda o colposcopie (examinarea cervixului cu un microscop special). Pentru confirmarea diagnosticului, se face biopsia  unei parti minuscule prelevate din zona anormala. Apoi, cele atipice sunt distruse, fie prin expunere la caldura (diatermie), fie prin inghetare sau cu ajutorul laserului.

Daca celulele atipice se extind in canalul cervical, sunt inlaturate chirurgical prin prelevarea unei bucati din tesut (tip de biopsie numit conizatie). In urma unei astfel de operatii pot ramane cicatrice, dar in mod normal, nu este afectata fertilitatea.

 

Anii reproductivi

 Una dintre cele mai grele decizii pe care le are de luat o femeie si care ii va schimba in mod irevocabil  viata o reprezinta alegerea momentului oportun pentru a avea un copil. La orice varsta exista argumente pro si contra. Trebuie sa tii minte ca nu este usor sa fii mama – acestea fiind, poate cea mai grea sarcina pe care ti-o poti asuma, o slujba la care te angajezi pe viata. Nu te gandii ca doar cativa ani copilul va fi legat de tine si ca apoi iti vei recupera treptat independenta. Sigur ai prieteni ai caror copii, din diferite motive, locuiesc inca impreuna cu familia sau cunosti femei care se dau peste cap pentru a rezolva problemele in care s-au bagat odraslele lor. Rareori gasesti o mama care sa se fi detasat total de viata copilului ei, odata ce acesta s-a facut mare.

 

 Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.