Ultima actualizare: azi, 08:47

Locale

Cel mai vechi laptop din lume, scos la vânzare de un sătmărean

DSC_0009-630x422Iosif Bondici, din Satu Mare, deţine un exemplar din cel mai vechi laptop din lume, modelul Epson HX-20. Acum, el vinde laptopul, dar „Playtech“ i-a aflat povestea înainte de acest moment.

Iosif Bondici este profesor de electronică și vrea să vândă aparatul încă funcţional pentru a-şi cumpăra un laptop modern. Epson HX-20 este considerat primul computer portabil din lume. A fost anunţat în anul 1981 şi lansat comercial la nivel mondial în 1983. Bondici deține aparatul de doi ani. El a primit laptopul cadou din partea fiului său, care ştia că este pasionat de electronică. Calculatorul, o veritabilă piesă de muzeu, a fost găsit abandonat în Italia, într-una dintre clădirile fabricii unde lucrează fiul bărbatului.

Laptopul Epson HX-20 este de dimensiunea unei coli A4, cântăreşte 1,5 kilograme şi este în stare perfectă de funcţionare. Cu toate acestea, Iosif Bondici vrea să vândă aparatul, pe care cere 1.000 de euro printr-un anunț publicat pe tocmai.ro. Cu acești bani el doreşte să-şi cumpere un laptop performant, modern. „Vreau să-l vând pentru că nu ştiu ce aş putea face cu el. Poate există vreun colecţionar căruia i-ar fi de mai mare folos. Eu măcar cu banii aceştia aş putea să-mi achiziţionez un laptop modern“, a declarat acesta pentru „Adevărul“.

Epson HX-20 este primul laptop din lume și a apărut pe piață la începutul anilor ’80. Publicația „BusinessWeek“ l-a denumit a patra revoluţie în materie de calculatoare personale. Epson HX-20 are o tastatură full-transit cu 68 de taste, baterii reîncărcabile nichel cadmiu și 16 KB memorie RAM, cu posibilitate de upgradare la 32 KB. Laptopul are ecran LCD care afişează doar patru rânduri de text simultan. Mai este dotat și cu o imprimantă cu hârtie de mărimea unui bon fiscal şi o minicasetă ca dispozitiv de stocare.

www.playtech.ro

Un comentariu

  1. ardelean Răspunde

    Parca am mai citit acest articol undeva…acum vre-un an. Si din reactiile la el rezulta ca, o fi vechi laptopul, dar cam lipsit de valoare…nu era cap de serie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.