Ultima actualizare: ieri, 21:48

Locale

Lorand Turos şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA

turos_lorandLorand Turos, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), şi-a depus candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA.
Candidatura lui Lorand Turos a fost înregistrată la Registratura CNA, au confirmat miercuri, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Consiliului.
Lorand Turos a fost numit membru în CNA de Parlamentul României, la propunerea Senatului, pentru perioada decembrie 2012 – 2018. El a fost susţinut în această funcţie de UDMR.
Funcţia de vicepreşedinte al CNA a devenit vacantă după ce Viorel-Vasile Buda a anunţat, pe 16 septembrie, că şi-a dat demisia, invocând motive personale. El a rămas în continuare membru al CNA.
Viorel Vasile Buda a fost numit membru titular în CNA (fiind propus de Camera Deputaţilor şi susţinut de PNL), pentru un mandat de şase ani, de plenul reunit al Parlamentului, pe 30 octombrie 2012. Buda a fost ales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului în şedinţa Consiliului din 8 ianuarie 2013, care nu a avut un regim public şi în care voturile membrilor au fost secrete.
După demisia lui Viorel Vasile Buda, CNA trebuie să organizeze alegeri pentru desemnarea unui nou vicepreşedinte, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Potrivit articolului 14 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, “(1) Consiliul este condus de un preşedinte, asimilat funcţiei de ministru, numit prin votul Parlamentului, dintre membrii Consiliului, la propunerea acestora. Mandatul este de 6 ani. (2) În absenţa preşedintelui conducerea Consiliului este asigurată de vicepreşedinte. (3) Vicepreşedintele este ales prin vot secret de către Consiliu, în prezenţa a cel puţin 9 membri ai acestuia, pentru un mandat de 6 ani. (4) Dacă funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte devine vacantă, se procedează la alegerea, în condiţiile alin. (1) şi (3), a unui preşedinte, respectiv vicepreşedinte”.
Pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului poate candida orice membru al Consiliului, numit în condiţiile legii. Alegerea candidatului/ candidaţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CNA se face prin vot secret, în condiţiile prevăzute de lege. În cazul în care candidaţii nu întrunesc numărul de voturi necesar pentru alegerea în această funcţie, votul se poate relua de cel mult trei ori. Dacă nici în acest caz nu se reuşeşte alegerea candidatului pentru funcţia de vicepreşedinte, se declanşează o nouă procedură de alegere.
În prezent, Consiliul Naţional al Audiovizualului include 11 membri: Laura Georgescu (preşedinte), Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.