Ultima actualizare: ieri, 22:26

Locale

Patru moduri sănătoase în care poți găti dovleacul

descărcare (3)Este vremea dovlecilor. Plăcintari sau rotunzi, aceştia pot fi găsiţi în toate pieţele şi hieprmarketurile, de unde vor sfârşi, inevitabil, în bucătăriile gospodinelor.

Povestea de toamnă a dovleacului nu se sfârşeşte aici. Imaginaţia celor care îl gătesc este pusă la încercare şi puţini sunt cei care ştiu alte reţete în afară de tradiţionala plăcintă de dovleac şi dovleacul copt.

 Patru reţete sănătoase şi gustoase cu dovleac:

Smoothie –  combinaţi într-un blender jumătate de cană de miez de dovleac şi o cană de lapte de cocos neîndulcit, peste care adăugaţi o lingură de unt de cocos sau de migdale şi o lingură de sirop de arţar (găsiţi cu siguranţă în magazinele naturiste), dar şi 3-4 cuburi de gheaţă. Mixaţi totul şi veţi obţine o băutură senzaţională.

Terci –  după ce ai preparat clasicul terci de ovăz, cu apă fierbinte, treci prin el două linguri de dovleac precopt, amestecat cu o lingură de sirop organic de arţar şi o jumătate de lingură de condiment pentru plăcintă de dovleac. Veţi obţine un preparat sănătos şi săţios.

Chili –  coaceţi dovleacul în cuptor, la foc moderat spre mare, aproximativ 45 de minute sau până când poate fi străpuns uşor cu furculiţa. Când este gata, scoateţi dovleacul, aşteptaţi să se răcească, apoi tăiaţi-l în cubuleţe, după ce, în prealabil, i-aţi curăţat coaja. Într-un castronel, amestecaţi o jumătate de cană de roşii feliate cu o lingură de ulei de măsline extravirgin , două linguri de ceapă tocată şi un sfert de cană de piper verde proaspăt măcinat. Puneţi amestecul să se coacă la foc mic, pe aragaz, până când legumele se înmoaie. Adăugaţi o jumătate de cană de legume uscate puţin sărate, un sfert de cană de apă, o lingură de coriandru proaspăt tocat, o lingură de usturoi pisat şi un vârf de lingură de piper cayenne şi piper negru. Daţi totul în fiert pentru câteva secunde, cât să se amestece aromele şi apoi reduceţi focul şi lăsaţi să se călească timp de 10-12 minute. Adăugaţi câte o jumătate de cană de dovleac copt tăiat cubuleţe şi de fasole neagră şi serviţi cât este cald.

Supă – într-o crăticioară căliţi o ceapă tocată şi doi căţei de usturoi pisat în două linguri de ulei vegetal, până ce ceapa devine translucidă, fără să capete o culoare aurie. Când este gata, îndepărtaţi oala de pe foc. Într-un blender, combinaţi o jumătate de cană de dovleac, amestecul de ceapă şi usturoi, jumătate de cană de ulei de cocos neîndulcit, un sfert de amestec de legume uşor sărat şi o jumătate de lingură de condiment curry. Amestecul se toarnă în crăticioară şi se fierbe la foc mic aproximativ 5-6 minute. Se serveşte cald.

Sursa: www.libertatea.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.