Ultima actualizare: azi, 20:25

Totul despre sex

Procrearea

happy familyDin punct de vedere biologic, cea mai buna perioada pentru a concepe un copil este intre 20 si 35 de ani. O femeie naste cu un numar finit de ovule. Odata ajunsa in apropierea varstei de 40 de ani, nu numai ca mai are foarte putine, dar acestea isi pierd din calitate, ceea ce creste riscul de avort spontan sau de a naste un copil cu sindromul Down sau alte malformatii. De asemenea, la femeile de peste 35 de ani  creste riscul de preeclampsie si de sarcina extrauterina.

O femeie cu varsta cuprinsa intre 20 si 25 de ani are 25% (1 din 4) sanse pe ciclu menstrual sa ramana insarcinata. Un cuplu in care ambii parteneri au in jur de 20 de ani trebuie sa astepte in jur de cinci cicluri inainte ca femeia sa ramana insarcinata. O femeie care are intre 30-35 de ani are 15% sanse, deci are nevoie de circa 9 cicluri.

Insa  nu doar fertilitatea femeii este importanta. Pe masura ce barbatii inainteaza in varsta, testiculele se micsoreaza, iar calitatea spermei scade.

La un barbat sub 25 de ani, probabilitatea ca partenera lui sa ramana insarcinata in mai mult de un an de zile este de aproximativ 8%, in timp ce acesta ajunge la 15% daca barbatul are peste 35 de ani. Cu cat un barbat inainteaza in varsta cu atat cresc riscurile sa nu poata deveni tata. Exista tot mai multe dovezi potrivit carora tatii mai in varsta au mai multa sperma cu mutatii de AND, pentru ca procesul natural de eliminare a celulelor cu probleme (apoptoza) nu este atat de eficient.

 

Cand sa-ti intemeiezi o familie

 

In ultimii ani s-a constatat o tendinta de crestere a varstei la care femeile au primul copil. In ultimele doua decenii , media femeilor care nasc pentru prima data a crescut de la 26 la 29 de ani si pentru prima data, numarul mamelor de peste 30 de ani, l-a depasit pe cel al mamelor mai tinere. In plus, s-a inregistrat o crestere a numarului de femei care devin mame chiar si dupa ce au depasit pragul varstei de 40 de ani. Multe femei considera ca, daca vor intampina probleme in conceperea unui copil pe cale naturala, pot apela oricand la fertilizarea in vitro. Cu toate aceste, fertilizarea in vitro nu  reprezinta o garantie absoluta ca vei reusi sa ai un copil. Rata esecului este crescuta indeosebi in cazul femeilor mai in varsta. De asemenea este vorba despre o procedura costisitoare si care in cazul unei reusite, atrage dupa sine riscul unei sarcini multiple. Daca incerci ss faci un copil intre 20-30 de ani si descoperi ca ai probleme de fertilitate, iti ramane mai mult timp sa primesti ajutor medical decat daca descoperi acest lucru cand te apropii de 40. Iar crudul adevar  este ca femeile tinere care nu pot face copii din motive de sanatate sunt preferate de agentiile de adoptie in defavoarea celor care sunt mai in varsta.

Asadar din punct de vedere biologic, la 20 de ani ai mult mai multe sanse sa ramai insarcinata decat la 35. cu toate acestea este adevarat ca multe femei care au in jur de 40 de ani nasc fara probleme copii sanatosi.

 

Vă urăm o săptămână fără crize. Orice asemănare cu realitatea poate fi adevărată!

Reclamaţii ulterioare nu se primesc!
Dr. Sorin Nichita
[email protected]

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.