Ultima actualizare: azi, 09:49

Locale

Protest al avocaţilor din Satu Mare. Nu mai acordă asistenţă din oficiu

 sala judecataAvocaţii din cadrul Baroul Satu Mare au început de astăzi o acţiune de protest.

Conform Hotărârii nr. 1/A/2014 a Adunării Generale Extraordinare a Avocaţilor Baroului începând din 1 octombrie 2014, avocații vor declanșa o acțiune de protest, pe durata căreia se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi, pentru luna octombrie.

Redăm în continuare hotărârea:

 

H O TĂ R Â R E    NR.1/A/2014

 Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, întrunită la 29.09.2014, constată că :

          Prin Ordonanţa procurorului emisă la 07.04.2014 în dosar nr.2063/P/2011 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare, confirmată de Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare în data de 06.06.2014 în dosar nr.549/II/2/2014al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu Mare s-a dispus clasarea cu privire la infracţiunea de exercitare fără drept a profesiei de avocat,întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţie.

          Soluţia de clasare a fost confirmată prin respingerea contestaţiilor formulate de Baroul Satu Mare şi Asociaţia Tinerilor Avocaţi din Baroul Satu Mare, prin încheierea nr.1132/01.08.2014 dosar nr.6672/296/2014 Judecătoria Satu Mare şi încheierea nr.1158/04.08.2014 dosar nr.6842/296/2014 Judecătoria Satu Mare.

          Se constată că soluţia de clasare, adoptată faţă de infracţiunea săvârşită, respectiv cea de exercitare fără drept a profesiei de avocat, prevăzută şi pedepsită de art.26 din legea nr.51/1995  cu modificări raportat la art.281 Cod penal vechi, confirmată de instanţe reprezintă un precedent judiciar periculos cu efecte directe asupra exercitării profesiei de avocat. Aceste soluţii conferă fără nici o justificare, o aparenţă de legalitate  activităţilor ilegale de asistenţă, reprezentare judiciară desfăşurate de persoane care exercită fără drept activităţi specifice profesiei de avocat.

          Se constată că prin adoptarea acestei ordonanţe şi a încheierilor judecătoreşti menţionate s-au ignorat soluţii anterioare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale CEDO prin care astfel de activităţi au fost scoase în afara legii şi persoanele vinovate au fost trase la răspundere penală prin hotărâri definitive şi irevocabile.

          Având în vedere că fenomenul exercitării fără drept a profesiei de avocat, reprezintă o încălcare a respectării dreptului constituţional la apărare, că aceste încălcări s-au repetat în ultimii ani fără ca organele de Poliţie, Parchete, instanţe judecătoreşti să ia măsuri de eradicare a acestui fenomen,

          Adunarea Generală Extraordinară a Avocaţilor din Baroul Satu Mare, cu majoritate de voturi adoptă prezenta

                                       H O T Ă R Â R E   :

                    1. Declanşarea unei acţiuni de protest a Corpului Avocaţilor din Baroul Satu Mare începând cu data de 01.10.2014.

                   2. Pe durata protestului se suspendă activitatea de asistenţă judiciară din oficiu şi nu se vor desemna avocaţi pentru acordarea asistenţei juridice din oficiu şi nu se vor comunica listele cu avocaţi din Baroul Satu Mare, pentru luna octombrie 2014.

                   Activitatea de asistenţă judiciară din oficiu efectuată în baza delegaţiilor emise anterior declanşării protestului, se va desfăşura de către avocaţii astfel desemnaţi , în continuare pe durata protestului până la finalizarea cauzei în dosarele pentru care au fost emise.

                   3. Decanul, Prodecanul ori înlocuitorul de drept al acestora va desemna avocaţi din  oficiu la cerere, în mod excepţional, în situaţii ce impun luarea măsurii arestului preventiv,  în cazul infracţiunilor grave cu violenţă.

                                                      D E C A N

                                   Av. Lupşa Mircea Ioan

17 comentarii

  1. Cetatean Răspunde

    Daca tote e o profesie liberala de ce sa nu selectioneze societatea valorile? Nu se poate monopoliza aceasta profesie. Nu numai paechetu din satu mare a data asemenea rezolutii ci aproape toate.

  2. Cetateanul turmentat Răspunde

    „Cetatene” hai sa ne dechidem impreuna un birou de consultanta fiscala, un cabinet medical, un birou de arhitectura, un birou notarial și unul de executari silite ca tot sunt profesii liberale. Ce zici, e ok? Singura conditie e semnezi tu toate actele.

    • moscraciun Răspunde

      prin faptul ca ai absolvit o facultate si ai licenta poti practica arhitectura dupa 2 ani de practica. In cazul avocatilor si al notarilor prea s-a format o casta.. este?

    • Viorel Răspunde

      se vede ca esti turmentat… ideea era ca daca vrei sa profesezi ca avocat, notar, executor, nu te primesc cei care au format cercul inchis, decat poate daca decartezi la greu. Vrei sa-ti spun si sumele ?

  3. Justitia pe butuci Răspunde

    Bravo Asociatia Tinerilor Avocati !Bravo Ressler Stefan si Cozma Adrian !Sa se mai termine cu acreala maxima a Muraturii si anxietatile gigliolei !

    • Razvan Răspunde

      auzi la asta… zice “bravo” celor mai paraleli sau corupti avocati din urbea de pe Somes… cata minte…

  4. teapa de avocata, Răspunde

    Unii din ei sunt de o nesimtire crasa !
    Am aflat de o avocata care i-a vandut casa cumnatei si si-a insusit banii ce ia dat cumparatorul. Si-a tepuit propria cumnata.A lasat-o fara nici un ban. Si era vorba de o suma imensa. O ticaloasa.
    Tot aceasta avocata ia mai tras inca o teapa cumnatei sale.
    Ia luat cumnatei sale tot terenul reconstituit . Singura care a facut cerere de reconstituire a fost cumnata sa care s-a zbatut pentru acest lucru,fiindu-i refuzat orice ajutor de catre dna avocat .Cand a fost totul rezolvat ,facand pact si front comun cu diavolul, a lasat-o pe cumnata fara o palma de pamant.Numai aceasta avocata ridica toate drepturile de pe pamanul parintilor si bunicilor cumnatei.
    Paziti-va de ea.E o parsiva.
    Daca vreti va pot da nume si nr de dosare de o sa va cruciti de ce e in stare aceasta avocata flamanda.
    La inceput eu nu am crezut dar dupa ce m-am documentat am vazut ca asa stau lucrurile.Si pare a fi de treaba.

  5. Mircea Răspunde

    Despre ce vorbim aici…avocati hmmm ce sa zic, adica de genul Florin Nistor, Silviu Sumlas, care sunt intermediari cu cei de la DNA sa rezolve dosare, spagi etc….Adrian Cozma care apara traficanti de tigari, interlopi etc…a mai fost si ala care a mers in Bucuresti, Cipri Ardelean, care l-a aparat pe Doru Tucaci..deci ce sa zic

    • Cu masca fara masca Răspunde

      Sulas si Nistor nu sunt intermediari,sunt acoperiti.Cozma nu apara traficanti de tigari ,el face trafic de tigari .Va rog nu dezinformati!

  6. Marcel Răspunde

    Baroul din Satu Mare sa prezinte actele prin care s-a infiintat legal. Conform Legii 3/1948 barourile s-au desfiintat si nu au mai fost infiintate niciodata. Iata ce zice in rezolutia parchetului Satu Mare:
    http://bota.ro/wp-content/uploads/2014/08/2-SENTINTE-SM1.pdf

    Marele scandal aici nu este protestul, ci ca Baroul Satu Mare (cel cu protestul) nu are nici un document de infiintare, nici un act, nici o hotarare, nimic.

  7. Hotararea nr.1A(bis) Răspunde

    Toata lumea se intreba ce munceste Lupsica ,organul de conducere minimalist,la Miorita ,intre un spriț de vara si o votca mica.Iata, dupa lupte seculare si mahmureli nenumarate, a reusit sa emita in septembrie Hotararea nr.1A.Finally, o hotarare!Cata munca,cata truda, cata abnegatie creatoare!
    Mirciulica, in curand dupa caftingul cu tiganii o sa-l salte mascatii pe Margarit,o sa scapati de concurenta deci.Fericire,artificii,sprituri fara numar.Asa ca repede, redacteaza Hotararea nr.2B (sa aveti si voi doua hotarari pe an ,adica una pe semestru) prin care esti decretat erou al muncii socialiste.O sa-ti faca statuie ,tu ecvestru,adica incalecat, si restul consiliului ca truditori neinfricati ce sunt,pedestrii in jurul calului, cu rol de decor ,tufa sau umplutura.

  8. Mircea Răspunde

    deci cum Nistor si Sumlas sunt agenti acoperiti ai DNA? Eu credeam ca Govor e omul DNA…dar toate se leaga, si daca ei sunt acoperiti, inseamna ca pot fura?? Ia sa ii inchida pe toti astia…cum altii traiesc din salariu si ei pot, iar daca vor bani sa faca afaceri, dar cinstite nu marca Govor sau altele

  9. Legis Răspunde

    Voi protestati imporiva justitiei.Procurorii si judecatorii dupa voi N-au procedat corect.Cum contribuiti voi la infaptuirea actului de justitie. Sunteti convinsi ca nu aveti atitudine corespunzatoare in speta si totusi protestati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.