Ultima actualizare: azi, 20:42

Locale

Captură impresionantă de ţigări de contrabandă la frontiera cu Ucraina

DSC_1412Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat la sfârşitul săptămânii trecute peste 80.000 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de aproximativ 785.000  lei care urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere. Şase cetăţeni români şi un ucrainean sunt cercetaţi pentru contrabandă, iar şase autoturisme folosite în activitatea infracţională au fost indisponibilizate la sediul poliţiei de frontieră.

În data de 15.11.2014, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului PF Sighetu Marmaţiei a identificat, pe raza localităţii Cavnic, două autoturisme marca BMW, suspecte că transportă ţigări de provenienţă ucraineană.

Lucrătorii noştri au efectuat semnalele regulamentare pentru a opri la control unul dintre autoturisme. Şoferul a oprit iniţial, dar în momentul în care poliţistul de frontieră a ajuns în dreptul maşinii, a accelerat brusc, continuându-şi deplasarea. Imediat, lucrătorii noştri au trecut la urmărirea acestuia folosind semnalele acustice şi luminoase. Pe timpul urmăririi, cel de al doilea autoturism suspect, aflat de asemenea în trafic, a lovit intenţionat, în lateral, autospeciala poliţiei de frontieră, cu intenţia vădită de a asigura fuga maşinii urmărite.

În acel moment, lucrătorii noştri au efectuat somaţiile legale prin voce dar şoferii nu s-au supus, fapt pentru care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, fiind trase trei focuri de avertisment în plan vertical.

În urma acţiunii, una dintre maşini a fost blocată şi au fost reţinute două persoane, cetăţenii români, Mihai A., de 31 ani, domiciliat pe raza judeţului Maramureş şi Petre R., de 26 ani, domiciliat pe raza judeţului Bihor.

După aproximativ 1 km, cel de –al doilea autoturism marca BMW a pierdut direcţia de mers şi a ieşit de pe partea carosabilă, lovind o fundaţie de beton. Conducătorul acestuia, care nu a avut nevoie de îngrijiri medicale în urma impactului, a fost reţinut şi identificat ca fiind Maria P., de 47 ani, domiciliată pe raza judeţului Maramureş.

La controlul efectuat asupra maşinii au fost descoperite 25 de colete ce conţineau ţigări de provenienţă ucraineană. Cele două autoturisme, ţigările, precum şi cele trei persoane au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor.

În urma inventarierii coletelor a rezultat cantitatea de 12.462 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 110.000 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării.

Cele trei persoane sunt cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi distrugere, iar Petre R., unul dintre şoferii celor două maşini, mai este cercetat şi pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere.

Pe numele lui Maria P. şi Petre R. a fost emisă ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore.

 

În data de 15 noiembrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Rădăuţi – I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 3.00, lucrătorii noştri au interceptat un cetăţean ucrainean care se îndrepta spre frontiera de stat şi care nu îşi justifica prezenţa în zonă.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care, în urma cercetării terenului, a descoperit în apropiere, ascunse într-o casă părăsită, 47 colete cu ţigări de provenienţă ucraineană. Totodată, au fost anunţate şi autorităţile de frontieră ale statului vecin în vederea cercetării în comun a evenimentului.

Persoana în cauză şi coletele au fost duse la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor, unde în urma inventarierii acestora a rezultat cantitatea de 34.600 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 346.000 lei.

Cetăţeanul ucrainean, identificat ulterior ca fiind Dumitrovici H., este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.

De asemenea, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind prezentat instanţei de judecată care a emis pe numele lui mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

În data de 16.11.2014, în jurul orei 2.00, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au depistat în apropierea frontierei de stat o persoană şi un autoturism de teren în care se aflau mai multe colete cu ţigări.

Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea şi reţinerea bărbatului efectuând somaţiile legale prin voce şi deoarece acesta nu s-a supus, au fost trase cinci focuri de avertisment în plan vertical. În acel moment bărbatul a abandonat maşina şi s-a retras pe teritoriul ucrainean, fapt pentru care au fost anunţate de urgenţă autorităţile de frontieră ale statului vecin.

În autoturism au fost observate mai multe colete cu ţigări fapt pentru care a fost transportat la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. În urma inventarierii ţigărilor a rezultat cantitatea de 17.720 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 177.000 lei.

De asemenea, autorităţile de frontieră ucrainene ne-au informat că pe direcţia respectivă au descoperit patru baxuri cu ţigări din acelaşi lot.

Ţigările au fost ridicate în vederea confiscării, iar în continuare se efectuează verificări în vederea identificării tuturor persoanelor implicate şi a documentării întregii activităţi infracţionale.

Tot în data de 16.11.2014, în jurul orei 8.30, o patrulă a poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Brodina, aflată în serviciul de supraveghere a frontierei de stat, a observat, în apropierea frontierei două autoturisme de teren. Poliţiştii de frontieră au procedat la interceptarea acestora, iar în momentul în care conducătorii auto au observat echipajul poliţiei de frontieră, aceştia au abandonat maşinile şi au fugit.

La controlul efectuat asupra maşinilor au fost descoperite 21 de colete care conţineau cantitatea de 10.400 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de 104.000 lei.

Ambele autoturisme au fost indisponibilizate, iar în continuare se fac verificări în vederea depistării persoanelor implicate.

În data de 17 noiembrie a.c., poliţiştii de frontieră de la Sectorul P.F. Halmeu au desfăşurat o acţiune pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate. Astfel, în jurul orei 00.30, lucrătorii din cadrul sectorului au interceptat şi oprit pentru control, pe comunicaţia Halmeu – Ciuperceni, un autoturism, marca Opel Astra, condus de Adriana D., de 58 ani, domiciliată pe raza judeţului Maramureş.

La controlul efectuat asupra maşinii, poliţiştii de frontieră au observat, în locaşuri special amenajate, mai multe pachete cu ţigări, fapt pentru care maşina şi persoana în cauză au fost conduse la sediul sectorului, în vederea efectuării unui control amănunţit. Cu această ocazie, au fost descoperite ascunse în aripile spate, în sistemul de aerisire, în bord şi în portbagaj, cantitatea de 870 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, iar autoturismul folosit la activitatea infracţională, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.

Totodată, ţigările, în valoare de peste 3.900 lei, au fost ridicate în vederea confiscării.

În data de 14 noiembrie 2014, în jurul orei 10.30, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul sectorului P.F. Valea Vişeului, aflat în serviciul de supraveghere a frontierei de stat, a observat, într-o anexă a unui imobil situat la 300 m de frontiera de stat, mai multe colete voluminoase.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă care constatase că în activitatea infracţională este implicat proprietarul imobilului, cetăţean român, domiciliat pe raza judeţului Maramureş. Acesta a predat de bunăvoie ţigările poliţiştilor de frontieră, care ulterior au fost transportate la sediul sectorului în vederea continuării cercetărilor. În urma inventarierii a rezultat cantitatea de 4.420 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană în valoare de 39.000 lei.

În cauză se efectuează verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor, care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia, iar întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării.

Tot în data de 14 noiembrie 2014, poliţiştii de frontieră din cadrul aceluiaşi sector au descoperit, în garajul unei persoane domiciliate pe raza localităţii Bistra, jud. Maramureş, un colet care conţinea cantitatea de 490 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 4.300 lei.

Proprietarul garajului este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de colectarea, deţinerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mărfurilor, care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârşirii acesteia.

Sursa: ITPF Sighetul Marmației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.